Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Mégsem lesz hatalmas tengeri rezervátum az Antarktisznál…

Éghajlat
2018. november 10. 11:00
null

Az élőlények, illetve a biológiai diverzitás megőrzésének egyik jó eszköze, hogy minél több, és minél nagyobb rezervátumot hozzunk létre, melyekben tiltott mindenféle emberi beavatkozás. Most egy monumentális vállalkozás kénytelen egy helyben topogni, még egy teljes évig….

Hatalmas terület

Az Európai Unio kezdeményezésére, és számos ország támogatásával megpróbálták létrehozni a világ jelenlegi legnagyobb tengeri rezervátumát az Antarktisz mellett. Ez azonban most nem sikerült, mert nem minden ország értett egyet a rengeteg felmerülő kérdésben. A vitát az antarktiszi tengeri élőlények fajmegőrzésével foglalkozó bizottság(CCAMLR) két teljes hétig folytatta Ausztráliában, Hobart városban, de megegyezés sajnos nem született. Ennek fő oka, hogy Oroszország és Kína nem értettek egyet a többi résztvevővel néhány igen fontos kérdésben, bár nem csak ők, Dánia is élt néhány kifogással.

kép:polarcruises.com

A tanácskozás hosszasan húzódott, pedig a rezervátum még csak nem is végleges, csupán 35 éves időintervallumra szólna. Ennek ellenére nem sikerült tető alá hozni a megállapodást, így annak újratárgyalására még egy teljes évet kell várni. Öröm az ürömben, hogy legalább a tervet nem vetették el, vagyis a megvalósítás jó esetben csak toporog, de nem bukott meg.

Miért?

A rezervátumot egy 1,8 millió négyzetkilométeres területen szerették volna létrehozni, a Weddell-tengeren. Azért éppen erre a részre esett a választás, mivel a terület egyike azon kevés részeknek az óceánon, ahol az ökoszisztéma még érintetlen. Ritka tengeri madarak, Földünk óriásainak, a kék bálnáknak, több, mint 300000 pingvinnek, fókáknak és még sok már élőlénynek a lakhelye, mely megérdemli a védelmet.

kép:blog.mares.com

A tengeri rezervátumok tekintetében el vagyunk maradva. Igaz, az Antarktisz esetében már létezik egy közeli rezervátum, mely 1.55 millió négyzetkilométer, és a Ross-tengeren kapott helyet. Ennek kialakításáról még 2016-ban határozott 24 ország, valamint az Európai Unio tagállamai. Sajnos az élővilágnak most egy évig várnia kell a következő lépésre. Remélhetőleg addig nem kezdenek olajkitermelésbe a környéken, és a biodiverzitás sem sérül visszafordíthatatlanul.

lead kép:charterworld.com

tengerAntartkiszállatFöldrezervátumélet