Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Már a tengerfenék is bajban van

Éghajlat
2018. november 09. 12:00
null

Ha nem lenne elég a klímaváltozás pusztítása a felszínen – az eltüntetett szigetek, a letarolt városok, stb. -, most már számolhatunk az óceánok és tengerek aljzatának pusztulásával is. Igen, az emberi behatás még ilyen mélységekben is erősen érezteti következményeit.

Pusztul a tengerfenék

A légköri Szén-dioxid egy részét a növények kötik meg, egy részét pedig a tengeri növények. Arról már kevesebb szó esik, hogy a gáz egy részét kifejezetten a víz köti meg, méghozzá nem is elhanyagolható mértékben. Ez alapvetően jó hír, hiszen a szén-dioxid így kikerül a légkörből, nem fejti ki üvegházhatását. Ráadásul évmilliók óta így van ez.

kép:indiatoday.in

Most azonban lényegesen több a szén-dioxid, és az óceánok is lényegesen nagyobb mennyiséget nyelnek el. Ez több szempontból is problémás. Egyrészt, ha a gáz a vízbe kerül, akkor szénsav alakul ki, vagyis ez a folyamat elősegíti a tengerek és óceánok savasodását. Ez komoly hatást gyakorol az élővilágra is, többek között a növényzetre, ami ugyan a szén-dioxid megkötés egy részéért fele, és nem utolsó sorban hatalmas mennyiségben állítja elő az éltető oxigént.

Másrészt az is gond, hogy a vízbe jutott széndioxid megfelelő mélységben reakcióba lép az aljzaton található kalcium-karbonáttal. Hogy az hogyan került oda? Az évmilliók alatt rakódott le, a mészvázas élőlények maradványa képpen. A reakció hatására bikarbonát keletkezik, ami viszont már nem marad meg az aljzaton, így a tengerek és óceánok feneke elfolyik.

Ebből is nagy gond lehet

AzOrszágos Tudományos Akadémiafolyóirata című lapban, október 29-énpublikálták az eredményt, amiben azonban van jó hír is – írja a livescience.com . Örömre azért annyira nincsen okunk, mert a jó hír igazából csak annyi, hogy a jelenség egyelőre lokális, vagyis csak bizonyos részeket, úgynevezett hotpointokon figyelhető meg. Ezeken azonban az is előfordul – ahogyan az Észak-Atlanti –óceán nyugati részén -, hogy a folyamatért teljes egészében az ember által kibocsátott, vagyis az antropogén szén a felelős.

kép:abc.net.au

Ha a folyamat kiszélesedik, abból még komoly problémák is származhatnak, hiszen a sós vízi életformák mindegyikére hatással lehet, ami pedig minket, embereket is kikerülhetetlenül, és katasztrofálisan érinthet. A legjobb védekezés a megelőzés, vagyis az üvegház hatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentése, és a növénytakaró, az erdőségek növelése a légköri szén-dioxid megkötésére.

lead kép:healthcentral.com

vízszénsavlevegőszén-dioxidélet