Június 19. Szerda, Gyárfás

Magyarországot nem érinti annyira a klímaváltozás? Óriási tévedés!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozástól való félelem valahogy hazánkat annyira nem érinti meg. Ez látszik a politikai döntéseken is, de az oka nem egészen világos, hiszen ha a világ változik, abból mi sem maradhatunk ki!

Komoly hatások

Azt rengeteg helyen láthatjuk, hogy milyen hatásai vannak a globális felmelegedésnek szerte a világon. Legyen szó akár a kaliforniai erdőtüzekről, vagy az olaszországi áradásokról, a helyzet igencsak rossz. Sorra jelennek meg a tanulmányok – és nem kisebb szervezetek gondozásában, mint például az ENSZ -, melyek megmutatják, hogy ha nem lépünk, akkor borzalmas viszonyok alakulhatnak ki. De valahogy mindig elfelejtjük, hogy ez hazánkat is érinti.

kép:telegraph.co.uk


Pedig igen, méghozzá nem is kis mértékben. Igaz, a legtöbb ilyen jelentés a tengerek szintjének emelkedését említi, a sókoncentráció eltolódását, a hurrikánok és tájfunok erejének növekedését. És ezek egyike sem érinti igazán hazánkat. Csakhogy ezeknek a jelentéseknek a sorai között találhatjuk a szárazságotés az egyenlőtlen csapadékeloszlást is. E kettő pedig hazánkra is erőteljes hatást gyakorol, hiszen a mezőgazdaságra bizony rányomja bélyegét.


A szárazsággal a termelékenység is jelentősen csökken, amin az sem segít majd, hogy a csapadékeloszlás nem olyan lesz, mint megszoktuk. A nyári időszakban szinte semmi csapadékra nem lehet számítani, míg télen lényegesen többre, mint eddig. Ennek hatásai viszonylag gyorsan jelentkeznek majd az élelmiszer árakban is, nembeszélve arról, hogy a mennyiség is jelentősen csökkenhet. Persze még mindig ott van a behozatal lehetősége, csakhogy a szárazságés a termelékenység visszaesése általános jelenség lesz, így nem igazán lesz felesleg, amivel az országok kereskedhetnének.

Csak a városba ne!

A nyarakat már most is sokkal nehezebben lehet elviselni a beton-és aszfaltrengetegben. A hőmérséklet emelkedése tovább fog folytatódni, és a mostani meleg rekordok is meg fognak dőlni a jövőben. A hőségriadót nyaranta lényegesen többször fújnakmajd, ami a városokban még rosszabb helyzetet idéz elő.

A meleg sajnos már most is lekövethető a halálozási mutatókon. A hőség ugyanis végzetes hatással lehet az idősekre és a betegekre is. Tehát a hőmérsékletemelkedésével a halálozási mutatók is növekednifognak.

kép:ceowatermandate.org

Ha még ezek után bárki is úgy gondolja, majd megoldjuk ezt is, akkor példaként nézzük Kaliforniát. A hőség és szárazság még elviselhető valahogy, ám az erdőtüzek pusztítása már most is szembetűnő. Itthon mindemellett számolni kell olyan invazív növény-és állatfajok megjelenésével is, melyek nem csak a hazai állományokra lehetnek végzetes hatással, hanem számukra sem tartogatnak túl sok jót. Gondoljunk csak a vándorpoloskákravagy a hatalmas szúnyogokra, melyek megjelenése nem csak bosszúságot, hanem mezőgazdasági, egészségügyi kockázatokat is jelent.

lead kép:hungarytoday.hu