Május 25. Szombat, Orbán

Lehet esélyünk a túlélésre?

null

Az EU hatalmas lépést tett előre azért, hogy teljesíteni tudja a klímaváltozás elleni küzdelemben vállat feladatait. Ennek érdekében elfogadták a megújuló energiára és az energiahatékonyságra vonatkozó célértékeket, melyeket 2030 kell teljesíteni.

Van, ami kötelező, és van, ami nem

Az energiahatékonyság növelése – ebben a célérték rendszerben – nem kötelező érvényű, vagyis ez csak egy ajánlás. Hogy érdemes-e betartani, az nem is kérdés, hiszen az energiahatékonyság növelésével nem csak az állam, hanem az emberek is jól járnak. Praktikusan ez azt jelenti, hogy szorgalmazni kell a házak és lakások minél jobb szigetelését, illetve a háztartási és egyéb áramfogyasztó berendezések lehető legalacsonyabb fogyasztású működtetését. Természetesen ide tartozik annak lehetősége is, hogy támogatással lehessen lecserélni a túl sokat fogyasztó gépeket.

kép:solar-trade.org.uk

Emellett azonban az EU országai számára kötelező érvényű célszámot is meghatároztak. Ez a megújuló energiaforrások arányára vonatkozik, és a célértéke 32%. Ezt kell teljesítenie minden országnak 2030-ig. Igen, fontos kiemelni, hogy a célérték nem az EU-ra, hanem országonként értendő, vagyis hazánk is kénytelen lesz jelentősen növelni a megújuló források kihasználását. Ha csak az EU-ra vonatkozna a célérték, akkor erős egyenlőtlenségek alakulnának ki, hiszen ha pl. a német energiagazdálkodás100%-ban megújuló forrásokra állna át, addig pl.hazánknak igazán nem kellene lépnie. Ez a lehetőség azonban most nem áll fenn.

Felülvizsgálat

Ezek a célszámok jellemzően a felülvizsgálatokon szoktak megbukni. Ilyenkor derül ki, hogy nem gazdaságos a célkitűzés, hogy kétszer – háromszor ennyi idő kell rá, vagy, hogy egyes országok ilyen – olyan indokkal nem képesek teljesíteni az értékeket.

kép:envirotecmagazine.com

Erre gondolt az Európai Parlament is, hiszen 2023-ban, vagyis 5 éven belül felülvizsgálják ezeket az értékeket. Azonban már most lefektették, hogy mindegy, mit látnak az akkori megbeszéléseken, ezeket a célértékeket nem lehet csökkenteni, ellenben emelni minden további nélkül igen. Ha ezt betartani is sikerül, az hatalmas előrelépés lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben, de az útnak még nincs vége, még nagyon sokat kell változni ahhoz, hogy a bolygónk még sokáig élhető maradjon!

lead kép:safe-eu.org