Június 24. Hétfő, Iván

Kevés lesz, ha csak a napelemekre és szélerőművekre koncentrálunk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás megállítása egy közös cél, amit azonban sokan nem egészen értenek meg. Nem a jelentőségéről van szó, azt ma már majdnem mindenki átérzi, hanem arról, hogy mivel is tehetünk ellene, hiszen a napelemek és a szélerőművek telepítése kevés lesz.

A kibocsátás összetett dolog

Sajnos önmagában az, hogy az áramtermelés átállítjuk – akár teljes egészében – megújuló forrásokra, még messze nem lesz elég ahhoz, hogy megállíthassuk a felmelegedést. Az ENSZ tanulmánya rámutat arra, hogy jelenleg a leggyorsabb felmelegedéssel nézünk szembe a jégkorszak óta, és ezt csak abban az esetben leszünk képesek kordában tartani, ha a károsanyag kibocsátást drasztikusan csökkentjük.

kép:nbcnews.com

Bill Gates kifejtette, hogy ez sajnos nem azt jelenti, hogy az elektromos áram termelését átállítjuk megújuló forrásokra. Ne legyen félreértés, ez is kiemelten fontos, de önmagában még kevés. Hiszen a károsanyag kibocsátás csak részben adódik az energiatermelésből, de ennél lényegesen több összetevője van. Ráadásul az energiatermelés „csupán” az üvegház hatású gázok kibocsátásának 25%-ért felel. Vagyis ha teljes egészében megújulókra áll át az ipar, akkor is csak egynegyed részt sikerül csökkenteni a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásán.

Mi kell még?

Az energiatermelés mellett a mezőgazdaság is hatalmas terhelést jelent. Itt ráadásul nem kifejezetten a gépekre kell gondolni. Az állattartás, és a haszonállatok által termelt metán komoly problémát jelent. Összességében ez az ágazat a károsanyag kibocsátás közel negyedéért felel. A gondot pedig egyértelműen csak úgy lehet orvosolni, ha a húsfogyasztást csökkenti az ember. Erre ma már vannak kezdeményezések, nem csak a zöldségek népszerűsítése, hanem a műhús előállítása terén is.

A cementgyártás, az acélgyártás, és sok hasonló részlet adja a feldolgozóipar 21%-os részesedését a klímaváltozást okozó gázok terén. Ez az egyik legnehezebben megreformálható rész, hiszen sok apró dologból tevődik össze, melyeknél ha az egyikre találunk megoldást, az még nem oldja meg a másikkal kapcsolatos gondokat.

kép:irishtimes.com

A háztartások is jelentős mennyiségben termelik a káros gázokat, többnyire a légkondinak köszönhetően. A szigeteléssel illetve a friss technológiák alkalmazásával a lakás temperálása jól megoldható, igaz, így rövidtávon nagyobb befektetést igényel a folyamat. Azonban az a bizonyos 6% így jelentősen csökkenthető.

Természetesen ide tartozik a közlekedés is, mely azonban nem csak az autókat, hanem a vonatokat, buszokat, repülőket, és minden embereket szállító eszközt jelent. még az is kevés, hogy egyre több az elektromossággal üzemelő jármű, hiszen az ahhoz szükséges áram jórészt még fosszilis hordozók égetéséből származik. A közlekedés esetében 14%-os részesedésről van szó, amit lehetőleg 0-ra kell redukálni.

lead kép:anthropocenemagazine.org