Június 21. Péntek, Alajos

Igenis lehet határokat szabni a turizmusnak is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem csak egy híres strandot fenyeget a bezárás veszélye. Technikailag szinte minden olyan turistaparadicsom veszélyben van, ahova ezrével özönlenek az emberek. Hiszen ahol sok az ember, ott sok a szemét, a kosz, a műanyag, a zaj, és persze folyamatosan zavarják a helyi élővilágot is.

Mi lesz így?

Hawaii, Manila Fülöp Szigetek és még egy sor más állam is komoly gondban van, ha a turista paradicsomaikról van szó. Mivel ezek a helyek elképesztő összegeket termelnek a kormányoknak és a helyieknek is, így kifejezetten sokáig húzzák a korlátozásokat, melyek azonban elkerülhetetlenek. Hogy mik ezek a korlátozások?

kép:arabnews.com

Mindenek előtt a turisták számát érinti. Ezek a helyek egyszerűen nem képesek ennyi embert tolerálni. Itt már nem is csak feltétlenül a szemétről van szó, hanem a döbbenetes mennyiségű naptejről is, mely már erős hatást gyakorol a part menti vizek ökoszisztémájára. Korlátozni kell a tevékenységeket is, hiszen ha szeretnék sokáig megtartani olyan elsőrangú bevételi forrásnak a strandokat, mint amilyenek most is, akkor bizony védeni kell azokat.

Már van példa

Hogy megvalósítható-e az elképzelés? Igen! Erre remek példa Boracay szigete. Buliszigetként is ismert volt, és gyönyörű strandjai tízezerszám vonzották a turistákat addig, amíg szinte teljesen tönkre nem ment. A helyi szállodák és kiszolgáló egységek a tengerbe eresztették a szennyvizet, így a strand Rodrigo Duterte elnök megfogalmazása szerint kezdett pöcegödörré válni, ezért elrendelte annak bezárását és rehabilitációját. Ez fél évvel ezelőtt történt.

kép:dailynewsegypt.com

Mára a strand újra megnyitott, bár a rehabilitáció egészen 2019 decemberéig tart. Addigra lesz teljes a szennyvízelvezetés is. A strand azonban már nem olyan, mint régen. A búvárkodások kívül más vízi sportot űzni nem lehet. A parton nincsenek árusok, masszőrök, sőt, írásba kell adni, hogy aki oda megy nem szemetel, és maximálisan figyel a hely tisztaságára. Egyszerre összesen 19215 turista lehet a szigeten a 34 ezres lakosság mellett, és érkezéskor (ennek is napi limitje van) igazolni kell azt, hogy egy helyi szállodában szállásfoglalásunk van. így esély van arra, hogy megőrizzük azt az ökoszisztémát és látványt, mely annyi embert vonz Boracay szigetére.

lead kép:expedia.com