Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Igen! Még több fa lesz Londonban!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A londoni vezetés erőteljes fejlesztéseket tervez. Ez persze sok pénzt is kíván, így 1,5 millió fontot áldoz a város arra, hogy további 40000 fával gazdagítsa a már meglévő zöldterületeket.

Növekvő város

London, mint ahogyan a világ nagyvárosai mind, egyre és egyre nagyobb lesz. A város növekedésének oka, hogy egyre több ember költözik be, a jobb élet reményében. Itt azonban van egy erős kompromisszum. Az emberek idejönnek, mert a keresetük jelentősen magasabb lehet, mintha vidéken próbálnának szerencsét. Beköltöznek a városba, mert nem akarnak órákat utazgatni naponta a munkába és vissza. Cserébe azonban le kell mondaniuk a csendről, a természet közelségéről, a jó levegőről.

kép:visitlondon.com

A felhőkarcolók egyre nagyobb magasságokba törnek, egyre összetettebb és modernebb képet adva Londonról. Ez alapvetően nem is rossz dolog, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy az egyre több ember egyre rosszabb levegőt, egyre rosszabb életminőséget is eredményez. Ez azt jelenti, hogy ha egy város élhető akar maradni – és Londonnak ez a célja –, akkor bizony foglalkoznia kell azzal is, hogy fejlessze, növelje a zöldterületeit, amennyire ez csak lehetséges.

Kell a sok fa

London parkjai többségükben a 19. században lettek kialakítva. Azóta nem történt igazán nagy fejlesztés a parkok, a növényzet terén, míg a város elképesztő ütemben nőtt. Ezenkíván most változtatni a vezetés azzal, hogy 40000 fával növeli a zöldterületek nagyságát.

kép:wikipedia.org

Ma már senkit nem kell arról győzködni, hogy a természetre a városokban is szükség van. Azok a települések, ahol a növényzet mérete jelentős, ahol a parkok hatalmasok és a város maga is sok – sok elszórt fával büszkélkedhet, ott az emberek is jobban érzik magukat. Ez kihat a produktivitásukra, az életszemléletükre, az egészségükre stb. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy ha figyelembe vesszük a fák által megkötött szén-dioxidot, a levegő tisztítását, a zajszint és az energiafelhasználás csökkenését, valamint az egészségügyi költségekre gyakorolt jótékony hatásukat, akkor a városok akár évi 500 milliós megtakarítással is számolhatnak. Csupán azért, mert javították az emberek életminőségét azzal, hogy teret engednek az igazi, eredetiközegnek, a természetnek.

lead kép:ciaobambino.com