Május 25. Szombat, Orbán

Hurrikán? Tájfun? Tisztázzuk a fogalmakat

null

Sokat és sokszor hallhattuk a pusztító hurrikánokról, vagy éppen a tájfunokról. De mi a különbség a kettő között, és miért lesznek erősebbek ezek a viharok a globális felmelegedéstől?

Hurrikán vagy tájfun?

A trópusi ciklonok hatalmas pusztító erővel rendelkező képződmények. Kiterjedésük 400-1500 kilométerig terjedhet, és a nyomás a belsejükben akár 900 hPa alá is süllyedhet. Forgása „ciklonális”, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétesen, a délin annak megfelelően forog. Ez a forgás pedig elképesztő sebességgel s történhet, a trópusi ciklon szélei elérhetik akár a 350 km/h-s sebességet is, ami hihetetlen pusztító erővel rendelkezik.

kép:mdr.de

De mitől lesz egy trópusi ciklonból hurrikán vagy tájfun? Ez attól függ, hogy hol található. Azokat a trópusi ciklonokat, melyek a Csendes – Óceán térségében alakulnak ki tájfunnak, azokat, melyek a Karib-térségben, hurrikánnak nevezzük, vagyis a kettő között igazán nincs különbség. A trópusi ciklonok pedig erejükben, és abban különböznek a mérsékelt övi ciklonoktól, hogy nincsenek bennük frontok.

Hazánkban is pusztíthat?

Nem, szerencsére a trópusi ciklonok a szárazföld belsejébe már nem jutnak el. Kialakulásuk is igen behatárolt, mivel több tényező együttes jelenléte szükséges hozzá. Mindenképpen kell a nagy páratartalmú meleg levegő, illetve az úgynevezett Coriolis-erő, ennek hatására kezd el forogni a légtömeg. Ez az erő az oka annak is, hogy a trópusi ciklonok a 10. és 20. szélességi fokok között jönnek létre, a Coriolis erő ugyanis az egyenlítő felé haladva egyre kisebb, az egyenlítőn nincs is. A másik fontos összetevő a meleg, 26-27°C-os tengervíz – ez az oka, hogy a 20. szélességi fok felett már nem igazán képes a trópusi ciklon létrejönni.

kép:newschannel5.com

Ha mindkét tényező adott, akkor a felszálló meleg levegő páratartalma elkezd kicsapódni, és beindul a felhőképződés. Eközben a meleg óceánról felszálló párás, meleg levegő és a felhőképződés együttesen végül annyi energiát visznek a rendszerbe, hogy az önfenntartóvá válik, sőt, egyre erősebb lesz, és elindul pusztító útjára. Erejét gyorsan elveszíti, ha a meleg levegő utánpótlása megszűnik, valamint a heves esőzés is sokat kivesz belőle.

Hogy miért lesznek egyre erősebbek ezek a ciklonok? A globális felmelegedés fokozza az óceánok melegségét is, így a viharok bár ritkábban jönnek létre, sokkal nagyobb erőt képviselnek. Egy trópusi ciklon egyetlen nap alatt 1018 J hőenergiát szabadít fel, mely a világ energiaszükségletének hetvenszerese. Mivel ilyen hatalmas mennyiségű hőt mozgat, a trópusi ciklon fontos szerepet tölt be a meleg levegő elosztásában a bolygón.

lead kép:iii.org