Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Emberi vizeletből építőanyag? Miért ne?!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az építőipar jelentős szén-dioxid kibocsátó, és nem azért, mert az építkezéseken óriási gépekkel dolgoznak. Az építőanyagok előállítása ugyanis igen nagy károsanyag-kibocsátással jár, amit a kutatók igyekeznek mérsékelni. Most egy dél-afrikai újdonság jelenthet előrelépést az ügyben.

Miért?

kép:timeslive.co.za

Igazán nagy gondot jelent az építőipar szennyezése. A tégla előállítása ugyanis igen magas hőfokon történik, és az égetés közben bizony tetemes mennyiségben szabadulnak fel káros anyagok- köztük az üvegházhatású szén-dioxid is. Ezt megállítani igen nehézkes, tekintve, hogy egyelőre nem létezik olyan hatékony eljárás, mely kiválthatná a mostani téglagyártási metódust. Bár alternatív építőanyagok ma is léteznek - könnyűszerkezetes házak, szalmabála épületek -, ráadásul ezek fenntartása is olcsóbb jobb hőszigetelő tulajdonságuk miatt, a tégla még mindig az egyik legfontosabb és sokat használt alapanyag.

Merre tovább?

A kutatók már igen régóta kísérleteznek azzal, hogy olyan téglát készítsenek, melyet többek között homokból, kalciumból és karbamidból állítanak elő. Ennek a keveréknek az előnye, hogy az anyag szobahőmérsékleten megszilárdul, vagyis nem igényli az égetést, ezzel pedig jelentősen csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás is. A gond viszont az, hogy az előállítás igen költséges, vagyis gazdasági szempontból egyelőre biztosan nem működik.

kép:techxplore.com

A dél-afrikai áttörés annak köszönhető, hogy az ottani kutatók a tégla előállításához emberi vizeletet használnak. Így egy szürke, kemény téglát lehet létrehozni, mely az építkezésekhez tökéletesen alkalmas, és ugyancsak bír a szobahőmérsékleten való szilárdulás képességével, vagyis szintén környezetbarát megoldás.

Mielőtt bárki is fintorogna, a tégla tökéletesen szagtalan, ráadásul a folyamat során még műtrágyát is előállítanak, ami a gazdaságosságát növeli. Egyelőre azonban egyetlen téglához 20 liter vizeletre van szükség, amit egy felnőtt ember még erőlködve is csak néhány hét alatt lenne képes összehozni. Persze, ha a vizeletet központilag lehetne gyűjteni, ez a rész nem jelentene gondot. Természetesen ahhoz, hogy valóban nagy számba terjedjen el ez az építőanyag, még sok fejlesztés áll a kutatók előtt, de abban már most biztosak, hogy néhány éven belül a termék megjelenik majd a piacon.

lead kép:jacarandafm.com