Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Elesni látszik Amazónia a klímaváltozás elleni harcban

null

A Föld tüdejének megőrzése közös feladatunk, függetlenül attól, hogy a soros Brazil vezetés hogyan is vélekedik erről. Amazónia erdőségeire pedig rá is fér a segítség, mert többfrontos háborút kénytelenek vívni, amiben vesztésre állnak.

Nem csak az oxigén miatt

Fontos tisztázni, hogy az Amazonas-medence érintetlen erdőségei nem csak azért kiemelten fontosak, mert a Föld tüdejének számítanak. Azok az érintetlen részek, melyek sem a szójatermelés, sem a marhafarmok pusztításának nem estek áldozatul, bolygónk legszínesebb és legtöbb növény és fafajt felsorakoztató területei közé tartoznak. Ezeken a részeken olyan biodiverzitással találkoznunk, mely bizony erőteljes védelemre szorul. Sérülése nem csak növényfajok eltűnésével jár, hanem olyan állatokéval is, mint az ember egyik legközelebbi rokona, az orángután.

kép:piximus.net

Az erdőirtások mellett az őserdőnek másik fronton is háborút kell vívnia, ez pedig a klímaváltozás. Amely ellen a legnagyobb szükségünk lenne rá, az pusztítja magát az erdőségeket is. A Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a biodiverzitás folyamatosan csökken még az érintetlen területeken is, vagyis az erdő sajnos önmagától is pusztul. Ennek oka a szárazság és a melegedés, melyre sok fa faj egyszerűen nem képes megfelelő választ adni, így elpusztulnak.

De ha több a szén-dioxid…

Az iskolában tanultuk, hogy a megnövekedett szén-dioxid szint kedvezően hat a növények fejlődésére, hiszen fotoszintézisüknek egyik alap-összetevője ez a gáz. Hogyan lehetséges akkor, hogy az esőerdők nem nőnek jobban, mikor minden médium attól hangos, hogy túl magas a szén-dioxid szint a világon?

kép:sciencedaily.com

A válasz az egyensúlyban keresendő. Az erdő reagál a gáz megnövekedett szintjére. A kutatások rámutattak, hogy a hatalmas fák, melyek kiemelkednek az erdő sűrűjéből bizony komolyabb ütemű fejlődést képesek felmutatni. Vagyis amit az iskolában tanultunk, az igaz. A probléma azzal van, hogy a klímaváltozás miatt bekövetkező fapusztulás gyorsabb, mint ahogyan az erdő ezt kompenzálni lenne képes. Ez pedig azt jelenti, hogy az emberiség, sőt, az egész bolygó egyik legfontosabb bázisa került veszélybe, melyre nem csak a globális felmelegedés elleni küzdelemben van nagy szükségünk, hanem egyszerűen a létünkhöz is.

lead kép:amazoncruise.net