Május 23. Csütörtök, Dezső

Elbuktunk...

null

Amíg nem muszáj, mi nem lépünk! Sajnos ez a konklúziója a kormány határozatának, amit a műanyagszennyezés visszaszorítására benyújtott tervezetre reagált. Bár a világ küzd a műanyagok ellen, mi még nem tartunk itt.

Valahogy mindig lemaradunk

A klímaváltozás és a környezetszennyezés veszélyes mértéke tény, mi valahogy mégsem reagálunk ezekre úgy, ahogy a világon szinte mindenhol, de legalább is a fejlett nyugati civilizációkban – ahova mi is tartozni vágyunk – mindenképpen. Nálunk sem a nap- sem a szélenergia nem olyan jó, mint az atom, melytől azok a régiók, melyek már átéltek atomkatasztrófát, mindenáron szabadulni akarnak. És most már egyértelmű: hazánk nem kíván lépéseket tenni az egyszer használatos műanyagok ellen, egészen addig, amíg nem lesz muszáj.

kép:huffingtonpost.com.au

Szomorú tény, hogy rengeteg olyan csomagolóanyagot és használati eszközt gyártunk és alkalmazunk, melyeket csupán egyetlen egyszer veszünk a kezükbe, vagy éppen a szánkba, ezután egyszerűen elhajítjuk azt. Ezt csak fokozzunk azzal, hogy az elhajított anyagok műanyagok, melyek egy jó része sohasem bomlik le a természetben. Az pedig, hogy valami nem bomlik le, nem állítja meg a dolgok körforgását: a műanyagok előbb vagy utóbb visszatérnek hozzánk.

Fontosabb a gazdasági érdek, mint az egészség?

A gazdasági érdekek azt diktálják, hogy az egyszer használatos műanyagokat ne sújtsuk jelentős termékdíjjal, ahogyan azt az Innovációs és Technológiai Minisztérium javasolta. Ez lehet a másik következtetés, melyet le tudunk vonni a történésekből, hiszen a műanyagok jelentette szennyezéstmár nem lehet félvállról venni.

kép:sustyvibes.com

Az, hogy a műanyagok nem bomlanak le, nem jelenti azt, hogy egészben maradnak. Fizikai aprózódás megfigyelhető, melynek következtében a világot elárasztják a mikroműanyagok. És ezt szó szerint lehet értelmezni, hiszen a szennyezés jelen van a tengerekben, a halakban, de már a szárazföldi élőlényekben, sőt, egy közelmúltbeli vizsgálat alapján már biztos, hogy az emberekben is. A mikroműanyagok rátapadhatnak a porszemekre is, melyeket a levegőszennyezettség következtében be is lélegzünk. Igaz, egyelőre nem tudjuk, milyen káros hatásai lehetnek ezeknek a műanyag szemcséknek, de hogy nem szerencsés, hogy a szervezetünkben, a levegőben, az ételeinkben vannak, az teljesen biztos!

lead kép:shetlandtimes.co.uk