Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Egyre nő az esőerdőktől elvett terület…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

10 éve nem látott méreteket öltött idén az Amazonas esőerdeinek irtása. A legszomorúbb az egészben, hogy az elemzők számítottak erre, vagyis borítékolható volt az emelkedés. Mindezt egy olyan környezetben, ahol az ENSZ elemzése rámutat arra, hogy 10 évünk van cselekedni, hogy mentsük a menthetőt, és ahol egyes tudósok már nem is reménykednek abban, hogy a jelenlegi élet megőrizhető.

7900

Az Amazonas-medence erdőségeinek kiemelt jelentősége van az élet fenntartásában, hiszen ezeket tekintik a Föld tüdejének. Nem is beszélve arról, hogy hihetetlen mennyiségű különböző állat-és növényfajnak ad otthont, melyek közül sokan kizárólag itt találhatóak meg. Sőt, mind a mai napig fedeznek fel új fajokat az erdőségekben, hiszen nagy részük teljesen érintetlen. Egyelőre legalábbis, de a jelenlegi vezetés mellett ez nem biztos, hogy így marad.

kép:qz.com

Jail Bolsonaro brazil miniszterelnök ugyanis nem tekinti fontosnak az erdőségek védelmét. Olyannyira nem, hogy kijelentette, jelentősen gyengíti majd a természet és az őslakosok védelmét is, hogy az ország gazdaságilag sikeresebb legyen. Brazíliában található az esőerdők kétharmada, és az ország nem áll túl stabil gazdasági lábakon. Egyik legjelentősebb bevételi lehetőségük a mezőgazdaság, ennek terjeszkedése pedig az esőerdőktől von el területeket. Méghozzá nem is keveset, hiszen a műholdas adatok alapján idén 7900 négyzetkilométernyi erdőtől kellet elbúcsúznia a világnak.

Nem csak az üvegházhatás a gond

Sajnos sokan nem igazán látnak tovább az orruknál, vagy inkább a gazdasági érdekeknél, vagyis a pénznél. Ha ugyanis elpusztul az esőerdő, annak levét Brazília is inni fogja. Hiszen így kilátástalanná válna a küzdelem a globális felmelegedés ellen, ráadásul az erdőségek pusztulása ökológiai katasztrófához is vezet.

kép:ecowatch.com

Emellett számolni kellene azzal is, hogy egy ekkora erdőnek már hatása van a légköri jelenségekre is. Egészen pontosan arról van szó, hogy az Amazonasesőerdeinek jelentős pusztítása befolyással lesz a helyi csapadékeloszlásra is. Ez pedig a mezőgazdaságon fog elsőnek eret vágni, méghozzá nem is kicsit. Vagyis végső soron önpusztítást végez a brazil kormány azzal, ha nem lép fel lényegesen határozottabban a természeti kincseinek védelme érdekében.

Lead kép:wikipedia.org