Május 29. Szerda, Magdolna

Egyre nő a levegő szén-dioxid koncentrációja

null

Egyre többször kerül elő egy olyan kérdés, amivel a világ még nem foglalkozik eleget. Ez pedig nem más, minthogy mi is legyen a légkörben lévő szén-dioxiddal? Hiszen annak koncentrációja jelentősen megnőtt, és kivenni onnan nagyon nem egyszerű.

CO2

Sajnos nem elég csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Pedig már ez is egy kellően nagy kihívás lenne, tekintve, hogy sok esetben hiába írnak alá az országok egyezményt -megszegés esetén akár szankciók kilátásba helyezésével-, ez a valóságban igazából nem jelent semmit. Hiszen ha egy cégnek üzleti érdeke, hogy növelje CO2 kibocsátását, akkor meg is fogja tenni, hiszen a lefektetett szankciók csak igen nehezen válthatók be a valóságban.

kép:sciencedaily.com

Sajnos ezt nagyon jól lehet látni a freon esetében. A betiltott gáz felel az ózonrétek roncsolódásának jelentős részéért, és régebben a dezodorok vagy éppen a hűtők üzemgáza is ez volt. De hiába a tiltás, a mérések alapján emelkedik a légkörCO2 koncentrációja, és mint kiderült ezért kínai nyílászáró gyártók a felelősek. A dolgot még csak nem is tagadják, a Montreali Egyezmény (ebben tiltották be a gáz használatát) megszegése nem olyan nagy dolog számukra – hiába írta alá Kína is -, hiszen soha eddig nem léptettek életbe szankciót a megszegőkkel szemben. És hogy miért szegik meg? Egyszerű: a freon a legolcsóbb megoldás a habosításra, vagyis gazdaságilag megéri a használata.

Emelkedő értékek

A WMO (az ENSZ Meteorológiai Világszervezete) friss kutatásában rámutatott arra, hogy 2017-ben rekordot döntött ennek az üvegház-hatású gáznak a koncentrációja a levegőben. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy az ipari forradalom óta 146%-kal emelkedett, ami már jelentős hatással van az éghajlatra, a teljes Földre.

kép:science.howstuffworks.com

Azt is hozzá kell tenni, hogy a koncentráció növekedéséért nem csak az ember a felelős. A környezet ugyanis reagál a CO2-re, a fák például vastagabb levelekkel, melyeknek sajnos szén-dioxid-megkötő képessége alacsonyabb. A klímaváltozás hatására a szárazság is sokkal gyakoribb, mely ugyancsak rontja a növényzet gázmegkötő képességét. Ezek együttesen azt jelentik, hogy nem csak a szén-dioxid-kibocsátást kell drasztikusan csökkenteni, hanem meg kell oldani azt is, hogy a légköri koncentráció csökkenjen, ehhez pedig valamilyen módon ki kell vonni a káros gázt a levegőből. Erre ma már több elmélet is létezik, ám megvalósításuk elképesztő összegeket venne igénybe. Ha azonban sürgősen nem találunk olyan lehetőséget, mely gazdaságos, akkor a pénzt nem kímélve is kénytelenek leszünk lépni, hiszen ez létünk egyik kulcsa.

lead kép:phys.org