Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Eddig nem is látták, mekkora a pusztítás Peru esőerdeiben

ÉghajlaterdőaranyírtásemberPeru
2018. november 22. 12:00
null

Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, és a környezet szennyezése, károsítása terén ez fokozottan igaz. Hiszen ilyenkor a sok kicsi elképesztően sokat jelent. Sajnos ezt a saját bőrén tapasztalhatta meg Peru esőerdeinek egy jelentős része.

Sok az ember…

Amikor önmagunknak mondogatjuk a fent említett frázist, akkor jellemzően gyűjtögetünk, és azt tapasztaljuk, hogy bizony nagyon sokáig tart, amíg elérünk valamit. Ha azonban ezt világszinten értjük, akkor már egészen más a helyzet. Ha mindenki csak egy műanyag palackot dob el, az nem sok, hiszen egyetlen darab. De ez minden emberre értve több, mint 7 milliárd palackot jelent – ez pedig már igencsak nagy mennyiség.

kép:kép: zicasso.com

Amikor arra gondolunk, csak egy kicsit károsítjuk a környezetet, akkor bizony hatalmas bajt vagyunk képesek okozni. Ez így történt Peruban is, ahol a kisüzemi és kézi aranybányászat hatalmas pusztítással járt az esőerdőkre nézve. Mindenki csak egy kicsit irtott ki az erdőből, csak éppen annyit, hogy aranyat keressen. Csakhogy ez a végén 100000 hektárnyi erdőt érintett.

Hogy lehet ez?

Nagy lökést adott a helyi aranykitermelésnek az, hogy megépült a Brazíliát és Perut összekötő főútvonal. Így az addig csak nagyon nehezen megközelíthető erdős területek könnyen hozzáférhetővé váltak. Ez persze még nem indokolná ezt a hatalmas veszteséget.

Sajnos az arany kitermelését ezeken a területeken szegény szerencsevadászok végzik, így a természetvédelem nem elsődleges szempont számukra. Az erdőket letarolják, a folyók üledékét kiszivattyúzzák, és higany segítségével kivonják a földből az értékes fémet. A higany azután ott marad, így az életnek esélye sincs a visszatérésre.

kép:usnews.com

Az elpusztult terület felmérését a CINCIA tudósai végzik, akik most egy új módszer segítségével 25%-kal pontosabb képet nyerhettek a pusztításról, így sajnos a 100000 hektár egy nagyon is reális szám. Ráadásul igen rövid idő alatt nőtt meg jelentősen a károkozás, hiszen 2013-ban „csupán” 30000 hektárt érintett.

lead kép:tapichejungle.com