Június 13. Csütörtök, Anett

Csendes gyilkos szedi áldozatait a hurrikánok és tornádók árnyékában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mi, itt, Magyarországon annyira azért nem érezzük a globális felmelegedés hatásait. Jó-jó, persze a Duna vízszintje azért riasztó, és az aszály sem éppen kellemes, de az erős hurrikánok, vagy a tornádók, hasonló természeti csapások elkerülnek minket.

Jó helyen vagyunk?

Mondhatnánk, hogy egyes térségeket kevésbé érint a klímaváltozás következményrendszere, mint másokat. Ebből a szempontból pedig Európa nincs is olyan rossz helyzetben – bár ezzel most az olaszok biztosan vitatkoznának. De az tény, hogy a Karib-térség, vagy a Japán szigetek azért komolyabb bajban vannak sokszor, mint mi.

Ez a kijelentés pedig mindaddig megállja a helyét, amíg a „látványos” problémákról beszélünk. Nálunk valóban nincs tornádó, nem kell tartani az öklömnyi jégesőtől, az erős szél is viszonylag ritka. De nálunk is van olyan gond, mely az emberi tevékenységből adódik, és aminek hatását a klímaváltozás csak tovább erősíti. Ez a láthatatlan gyilkos pedig évente közel 450000 áldozatot szed!

kép:m.dailystar.com.lb

Levegő

Ugye Ön is sokszor hallja a rádióban, tévében, hogy ennek vagy annak a városnak a levegője nem jó minőségű, magas a légszennyezés. Láttunk képeket Pekingről, ahol az emberek szájmaszkban mászkáltak, és éreztük Budapesten is a büdöset, a szmogot. Nos, erről van szó.

Sajnos Európában igen komoly problémát jelent a levegő minősége. A légszennyezettség ugyanis nem csak abban merül ki, hogy a szmog miatt rosszak a látási viszonyok, vagy hogy büdös van a kipufogógázok miatt. A szálló por jelenti az egyik legnagyobb problémát. Ez igen kicsi szemcséket jelent, valójában púderszerű apróságokról van szó. Ezekkel az a baj, hogy a tüdőbe jutva erősen károsítják azt, szív és érrendszeri gondokat okoznak, vagyis jelentősen csökkentik a várható élettartamot.

A szálló por egy olyan gond, melyet sajnos kevésbé veszünk komolyan, pedig a világon mindenhol jelen van. Ám mivel nem okoz azonnal gondokat, és az anyagi kár sem látványos, mely vele jár, így a légszennyezés inkább egyfajta mumus, amit mindenki meghallgat, hümmög rajta, hogy ez így nem jó, és el is felejti.

kép:star2.com

Komoly összegek

Pedig pusztítását tekintve szintén igen nagy összegeket emészt fel. Persze itt nem épületeket kell rendbe tenni, de a légszennyezés csökkenti a terméshozamot és a zöldségek, gyümölcsök minőségét is. Emellett egészségügyi kiadások terén elképesztő összegeket emészt fel, nem is beszélve a kisebb – nagyobb légúti gondok miatt kiesett munkateljesítményről. Vagyis a légszennyezettség semmi esetre sem üres fenyegetés, és mindenképpen tenni kell ellene. Ennek egyik legjobb eszköze, ha az autó helyett a tömegközlekedést választjuk, illetve a lakás fűtésénél igyekszünk az elektromos, vagyis károsanyag kibocsátás nélküli megoldást választani (ami persze akkor az ideális, ha az energiát is megújuló forrásból nyeri). A városok levegőjének javítása parkok telepítésével, tetőkertekkel és fásításokkal javítható jelentősen, remélhetőleg ez nálunk is egyre inkább kötelező lesz, ahogyan tőlünk nyugatabbra már az.

lead kép:activesustainability.com