Június 16. Vasárnap, Jusztin

Biztosítással a jövőnkért? De nem úgy, ahogy gondolná!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás ellen tenni kell, és sok helyen már el is indul a folyamat. Még olyan régiókban is, ahol elsőre azt gondolnánk, hogy inkább a károk kezelése a dolguk, nem a változtatás, pedig nagyon is tudnak tenni a felmelegedés ellen.

Biztosítsuk!

A pénzpiacon a biztosítótársaságok megkerülhetetlenek. Hiszen olyan cégekről van szó, melyek dollár százmilliárdokat kezelnek, vagyis nem csak az a dolguk, hogy a befizetett összegekből az esetleges kárpótlásokat fizetik ki. Ezeknek a cégeknek komoly befektetéseik vannak szerte a világon, így pedig komoly hatást képesek gyakorolni a gazdasági életre is.

kép:news.mit.edu

Hogy miért tennének ilyet ezek a társaságok? Természetesen a profit maximalizálás, és a kifizetések minimalizálása miatt, hiszen tulajdonosaik és részvényeseik így kereshetnek a legtöbbet.

Drága üzlet

A környezetszennyezés nem olcsó mulatság, holott jórészt azért történik, mert a cégek és emberek nem akarnak költeni a szűrőberendezésekre, méregtelenítőkre, a drága környezetbarát technológiára. De az árat akkor is meg kell fizetni valakinek, jelen esetben éppen a biztosítótársaságoknak. A klímaváltozás okán egyre gyakoribbak a tomboló viharok, aszály, és más természeti katasztrófák, melyek a biztosítók zsebéből veszik ki a pénzt.

Csak tavaly a katasztrófákból keletkezett gazdasági kár 337 milliárd dollár, aminek kevesebb, mint a fele volt csak biztosítva. De ez a kár a biztosítókat is érinti, méghozzá erősen. Egyrészt a biztosítási összegek kifizetése miatt, másrészt a gazdasági érdekeltségeikben esett kár okán – összességében 144 milliárd dolláros összegben. Így nem csoda, ha most már lépnek a társaságok.

kép:theglobeandmail.com

Menni kell!

A legnagyobb környezetvédelmi szervezetek is felszólították a társaságokat a lépésre, és a cégek is felismerték, hogy tenni kell valamit. Ennek nyomán egyre inkább kivonják tőkéjüket például a szénbányászat területéről, és a megújuló energiaforrások felé terelik azt. Hogy ez mit jelent nagyságrendileg? Az Allianz „zöld” befektetései a múlt év végére elérték az 5.6 milliárd eurót, az AXA pedig 2020-ig 12 milliárd euróra növeli a „zöldberuházásait”. Ezek pedig már elég jelentős összegek ahhoz, hogy változásokat idézzenek elő rendszerszinten is.

lead kép:phys.org