Június 19. Szerda, Gyárfás

Bajlódunk a papírral, de minek?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A környezetünk védelme olyan részletekben is rejlik, amik nem csak dühítenek minket, hanem a 21. században már feleslegesek is. Mégis, a hazai cégek ragaszkodnak hozzá. Igen, a papírról van szó.

Papír alapon

Sajnos a hazai gyakorlat egy elég fura szokást mutat. Sok cég elektronikusan fogadja be az önéletrajzokat, fontos dokumentumokat és számlákat, majd szépen kinyomtatja azokat. Vagyis tulajdonképpen az, hogy digitálisan érkezik az adat, semmilyen előnnyel nem jár. És itt most nem egy elenyésző kisebbségről van szó, a hazai cégek 75%-a tesz így- írja az uzletresz.hu.

kép:betanews.com

A rendszerváltás óta folyamatosan növekszik a magyar emberek átlagos papírfelhasználása. Ez elkeserítő adat, tekintve, hogy a digitális korban élünk, amikor a dokumentumok tárolásához, elkészítéséhez a papír tökéletesen felesleges. Bár tény, hogy hazánk az Uniós átlag alatt van a papírfelhasználás terén, így is nagyjából 1 mázsával kell számolni fejenként.

Arról már nem is beszélve, hogy az irodai papírhalmozás mekkora plusz költségekkel jár. A tároláshoz helyre van szükség, a nyomtatáshoz eszközökre, az irat megsemmisítéshez szintén, és legalább egy emberre is, aki kezeli a megsemmisítő gépeket.

Adatkezelés

Azzal is számolni kell a környezetterhelés mellett, hogy az adatkezelés és adatvédelem is bonyolódik abban az esetben, ha papír alapon tárolunk bizonyos dokumentumokat. Ezek megsemmisítése ugyanis sokszor olyan formában történik, mely nem megfelelő, így az adatok kinyerhetőek belőlük.

A digitalizált iroda, ahol nem kell a papírokkal bajlódni, sok előnnyel jár. Egyrészt el lehet felejteni az irattartó szekrényeket, melyeknek jellemzően még a teteje is roskadásig van pakolva. Az iratok rendszerezése is lényegesen egyszerűbb, és ha valamit keresünk, az is csak néhány kattintásnyira van. A digitális adatvédelem nem nehezebb, mint a papír alapon tárolt dokumentumoknál, csak más, igaz, ehhez már szakemberre van szükségünk.

kép:prankked.com

A digitalizált rendszerrel azonban rengeteg előny is együtt jár. Például ha sikeresen átállnánk a teljes digitális dokumentumkezelésre, akkor az ügyintézés perceket venne csak igénybe, és nem kellene sorban állni sem, hiszen a legtöbb dolog otthonról intézhető lenne. A papír megspórolásával pedig erdőket lehetne megmenteni, méghozzá nem is keveset. Ez pedig kiemelten fontos, tekintve, hogy a klímaváltozás mindannyiunk számára hatalmas veszélyt hordoz.

lead kép:mobookie.com