Június 24. Hétfő, Iván

Az elektromos fűtés jelentheti a megoldást a városok légszennyezettségére?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az üvegházhatású gázok esetében nem szabad megfeledkezni egy jelentős kibocsátóról sem: mi magunkról. A jelentős hozzájárulást azzal érjük el, hogy fűtjük, illetve hűtjük a házunkat.

Megfelelő házak=kevesebb CO2

Ma már a törvényalkotás is igyekszik ösztönözni az embereket arra, hogy a lehető legjobban szigeteljék otthonaikat, és próbálják kihasználni az építészetben rejlő lehetőségeket. A fűtésen és a hűtésen is kifejezetten sokat lehet spórolni, ha például alternatív építőanyagokkal (fa, szénabála, stb.) próbálkozunk. A megfelelő szigetelés alapkövetelmény, de az otthonunk tájolásával is elképesztően sokat lehet nyerni.

Kép:hu.wikipedia.org

A már meglévő ingatlanok esetében is vannak lehetőségek. Az utólagos szigetelés mindenképpen ide tartozik, és bár nem olcsó, de megéri. Szintén ide sorolható a megújuló energiaforrások kiaknázása, mely akkor igazán hatékony a pénztárcánkra nézve, ha a fűtést is árammal oldjuk meg. Így ráadásul a károsanyag-kibocsátásunk is nulla lesz, ráadásul jó melegben ücsöröghetünk. Sacramento is pontosan így gondolkozik.

Lépni kell a légszennyezettség ellen

Sacramento önkormányzata úgy határozott, hogy jelentős összeggel támogat egy újfajta beruházást, mely házak építését tűzte ki célul. Azonban ezek az épületek függetlenek lesznek a földgáz szolgáltatástól, így pedig nem szennyezik a város levegőjét. A fűtést és hűtést hőszivattyú rendszerekkel oldják meg, melyek bár magánházak esetében nem kifizetődőek, ám ha egy egész lakónegyedre tervezik, akkor tökéletesen kivitelezhetőek és gazdaságosak is.

kép:greentechmedia.com

Hogy mennyire gondolja komolyan az önkormányzat ezt az irányvonalat? Olyannyira, hogy a város szeretné ezt a típusú ingatlant, az energiatermelésnek ezt a módját alapértelmezetté tenni. Ez nem is csoda, hiszen a közel 500000 fős nagyváros küzd azzal a gonddal, amivel minden nagyváros a világon: a légszennyezettséggel. Mindemellett Sacramento Kalifornia fővárosaként erősen érzi a klímaváltozás borzalmas következményeit, így nem csoda, hogy mindent meg akar tenni azért, hogy valahogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást, és példát mutasson a környező államoknak, városoknak.

lead kép:breakingenergy.com