Május 21. Kedd, Konstantin

Az e-autózásé a jövő - legalábbis a számok ezt mutatják

Éghajlat
2018. november 20. 12:00
null

A világon ma a kormányok mellett hatalmas befolyással élhetnek azok a mamutcégek, melyek képesek egy kisebb állam éves bevételét mozgósítani egy-egy átalakításvagy cél elérése érdekében. A világ legnagyobb autógyártója, a Volkswagen-csoport most éppen ezt teszi.

Döbbenetes összegek

A német óriás nem kisebb lépésre szánta el magát, mint arra, hogy szinte teljesen átáll az elektromos hajtású autók gyártására. Ehhez pedig a csoport méreteit is igazoló összeget használnak fel: 5 év alatt összesen 44 milliárd eurót (ez forintban körülbelül 14300 milliárdot jelent)!

kép:wallpapers4screen.com

Ez a döbbenetes összeg persze nem csak a gyártás átállítására megy el. A csoport új gyárakat is alapít, valamint fejlesztéseket is végrehajt. Az összeg még számukra is igen húzós, nem csoda, hogy a költségek csökkentése érdekében a haszongépjárművek fejlesztésénél együttműködést alakítanak ki az egyik nagy riválissal, a Forddal.

Rengeteg elektromos modell

A modellkínálat megújítása azt eredményezi, hogy 2020-ban a Volkswagen-csoport 15, míg 2025-re már 50 tisztán elektromos hajtású modellel áll elő. Emellett a kínai piacon a cég egy új márkát is bevezet Sol néven.

Az 50 modell természetesen nem azt jelenti, hogy ezentúl 50 tisztán elektromos VW kínálja majd magát az üzletekben. A lépés a csoport minden márkáját érinti, vagyis a Skodák szerelmesei is örülhetnek, hiszen nemsokára megszaporodnak majd az e-autók ennél a márkánál is. Azok is boldogok lehetnek, akik mélyebb pénztárcával rendelkeznek, hiszen a Bently, a Lamborgini, a Bugatti és a Porshe is a csoporthoz tartozik. A kamionok terén is érezhetőek lesznek a változások, hiszen a Scania és a Man is a Volkswagen konszern tagja.

kép:aggerinvest.hu

A dolgozók átképzése is igen nagy költségeket jelent a cég számára, de jó hír, hogy új gyárakat is épít, mely így új munkahelyeket is jelent majd. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az e-autózás csak abban az esetben lesz valóban környezetbarát, ha a járművek tartósak, és persze ha a működtetésükhöz szükséges energiát megújuló forrásokból állítja elő!

lead kép:electric-vehiclenews.com

klímaautóelektromosFöldVWmegújuló