Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

61 méterrel emelkedhet a tengerek szintje, ha ez bekövetkezik….

Éghajlat
2018. november 19. 08:00
null

Érdekli, hogy miért siránkozik a sok tudós az antarktiszi jég olvadása miatt? Hiszen az csupán egy elhagyatott kontinens, csak jég van rajta, annyira azért nem fog hiányozni senkinek. Nos, a fagyott térség komolyabb szerepet tölt be az életünkben, mint hinnénk.

Édesvíz és tömeg

Az olvadás során az antarktiszi jégből édesvíz lesz. Ez még önmagában nem is lenne olyan rossz, hiszen így meg lehetne oldani a vízhiányt, ha képesek lennénk ez a vizet kinyerni és elszállítani onnan. Erre azonban nem vagyunk képesek, így ez a víz a tengerbe kerül, és jelentősen befolyásolja annak sókoncentrációját. Ez azért gond, mert az egyes területek eltérő sókoncentrációja fontos szerepet játszik a tengeráramlások létrejöttében és fennmaradásában is, az élővilágról már nem is beszélve.

kép: arktis-tours.de

Ha elolvad a jég, akkor 2133 méter vastagságú, eddig fagyott víz kerül a tengerbe. Összehasonlításképpen: a mai napig ebből a jégrétegből az elmúlt 25 évben 3000 milliárd tonnát veszítettünk, és csak ebben az évben 241 milliárd tonnára becsülik a veszteséget. És ez a súly még a jégréteg felét sem teszi ki. A globális felmelegedés miatt eddig nagyjából 20 centimétert emelkedett a tengerek és óceánok szintje. Ha az antarktiszi jég mind elolvad (ami egyébként a Föld édesvízkészletének 70%-a, míg jégkészletének 90%-a), akkor a tengerek szintje 61 méterrel lesz magasabb! Ez azt jelenti, hogy a Csendes-Óceánon elhelyezkedő 42 szigetállam – köztük a Maldív szigetek – egyszerűen elsüllyednek, de Európa is komoly veszteségeket szenvedne, gondoljunk csak Hollandia alacsonyan fekvő területeire.

Megváltozna a Föld alakja

Hiszi, vagy sem, az Antarktisz teljes olvadása a Föld alakjára is befolyással lenne. Ennek oka, hogy a döbbenetes mennyiségű jég bizony komoly tömeget is képvisel, ez pedig tömegvonzással is rendelkezik. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a nagy tömeg vonzza a környező vizeket. Ha a jég mind elolvad, a tömeg jelentős hányada eltűnik, így már nem tart ott annyi vizet. Mivel a tömegvonzás hatása csökken, ez a vízmennyiség elvándorol, és az ellenkező féltekén jelentik meg (ez a jelenség az oka annak, hogy Európa északi államaiban csökken a tengerek szintje). Vagyis az ellenkező féltekén a vízszint emelkedése még nagyobb lenne, mint itt.

kép:blog.netafim.it

Ez a „vízvándorlás” már olyan tömeget képvisel, ami hatással van a Föld alakjára is, annak változása pedig a forgástengely eltolódását is kiváltja. Így pedig végső soron az antarktiszi jég olvadása a Föld tengelyére is jelentős befolyást gyakorol.

lead kép:oceancare.org

víztengerklímaAntarktiszFöldáradáshaláléletjég