Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Zöldül a tundra, ami katasztrófához vezethet

Éghajlat
2018. október 08. 12:00
null

A tundra nem kifejezetten arról híres, hogy buja zöld takaró fedi. Inkább arról, hogy fagyott, kietlen zord, és csak a legszívósabb növények élnek meg itt, és azok is csak pár centire emelkednek ki a földből, foltokban. Legalábbis eddig…

Zöldül a tundra

A globális felmelegedés egyik hozadéka, hogy kezd egyre több növény megjelenni a tundrán. Az üvegházhatású gázok felszabadulása melegíti a légkört, ami melegebbé teszi a tundrát is, így ott is egyre több növény képes megtelepedni. Ha most az jutott eszébe, hogy hát a szén-dioxidot, az egyik fő üvegházhatású gázt a növények megkötik, vagyis a folyamat igazából jó, akkor most nagyot téved.

kép:inhabitat.com

Bár tény és való, hogy a világon mindenhol azért harcolnak, hogy ne írtsák tovább ez erdőket, hiszen azok a Föld tüdejét adják, itt egy kicsit más a helyzet. A kiírtott esőerdő valóban hatalmas mennyiségben köti meg a szén-dioxidot, és az is igaz, hogy minél több a növény, annál többet képesek megkötni ebből a gázból. De ez a tundra, aminek alapvetően fagyottnak kellene lenni.

Miért gond, ha zöld?

A fagyott föld nem engedi megtelepedni a növényzetet, vagyis a táj kietlen marad. Ha azonban a növények szaporodnak, és már nem csak kis telepekben találhatóak meg, sőt, a méretük is megnő, akkor több havat kötnek meg. ez alapvetően nem jelenthet gondot egy olyan területen, ahol folyton fagyott a föld. Csakhogy a több hó több hőszigetelést jelent, és a talaj nem fagy meg úgy, mint szokott, ráadásul a magas növények megtörik az egységes fehér színt, így az kevesebb napsütést ver vissza.

Kép:choice.npr.org

A felmelegedés a sarkköröket és az örökké fagyott régiókat igen érzékenyen érinti. Az itteni ökoszisztémák legalább annyira sérülékenyek és persze összetettek is, mint amilyenek az esőerdőkben. A felmelegedés hatására ezek a rendszerek nem csak felborulnak, hanem végleg el is tűnhetnek a Földről.

lead kép:kidzone.ws

melegfelmelegedésnövénytundraszén-dioxidjégNap