Június 25. Kedd, Bocsárd

Városban lakik? Akkor bajban van...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A városi embereknek sok szempontból könnyebb az életük. A boltok a közelükben vannak, a munkahelyüket is elérik kizárólag tömegközlekedéssel, éjjel is találhatnak maguknak programot. Hogy előbb halnak meg, mint a vidékiek? Ez elég valószínű…

Város kontra vidék

A városiaknak a bűnözéssel, a nagyobb forgalommal, és olyan banális lehetőségekkel is számolni kell, mint hogy a magas épületekről valami leesik, és ez okoz halálos balesetet. De mégsem ez az, ami miatt nagy valószínűséggel rövidebb ideig élnek, mint vidéki embertársaik.

kép:wikipedia.org

Európa nagyvárosaiban folyamatos probléma a szmog. Nem csak az öreg kontinensen, az igazi metropoliszok, mint amilyen például Peking, vagy Delhi a szmog a mindennapok része. Ennek köszönhető, hogy a gyönyörű városok látképe rejtve marad, hogy fogalmunk sincs, éppen be van-e borulva, vagy csak a szmog tesz, hogy ködöt látunk, illetve a z illatok is elvesznek a város bűzében. A szmog az egész bolygót érintő, minden városi embert elérő probléma, amivel foglalkozni kell. Hogy miért? Azért mert naponta több, mint ezer európai veszíti idő előtt életét a légszennyezettség miatt. Ez azt jelenti, hogy 10X nagyobb az esélye annak, hogy a szmog öl meg minket, mint annak, hogy autóbalesetet szenvedünk.

De mit lehet tenni?

A városi létforma alapvető megreformálása lehet csak kiút ebből a gödörből. Az, hogy a városi zöldterületeket növelni kell, nem is kérdés, de ez esetben nem csak parkokról beszélünk. A fák ugyanis a szálló port nagyon jól megkötik, így azokból a lehető legtöbbet kell elhelyezni szerte a betondzsungelekben. Mindezt persze tervezéssel, hiszen a levegő minőségének javítása semmit nem ér, ha közben a városi életminőség jelentősen csökken a parkolóhelyek kevéssége, vagy éppen a lakások sötétsége miatt.

kép:aljazeera.com

Az élhető város fogalma ma már igen jól kifejtett, és jó hír, hogy mi magunk is tehetünk érte. Az erkélyes lakások esetében ha mindenhol csak egy nagyobb, kb. ember nagyságú cserepes növényt számolnánk, már az is jelentős javulással járhatna. Emellett a mélygarázsok telepítése hatalmas fásítási lehetőséget is adna, hiszen nem kellene ott parkolni, ahol a fáknak lenne hely. Ugyancsak jó ötlet – és Európában sok helyen ma már kötelező az új épületeknél – a tetőkert létesítése. Ezek a lépések nem csak a jó közérzet miatt fontosak, ha kisebb a légszennyezettség, akkor az emberek is jobban érzik magukat, tevékenyebbek, produktívabbak. Kevesebbet kell költeni egészségügyre. A kipihentebb emberek kevesebb balesetet okoznak, kevesebb a konfliktus, egyszóval személyi és közösségi szinten is csak nyerni lehet vele.

lead kép:mnn.com