Május 29. Szerda, Magdolna

Tomboló tüzek Európában, ráadásul terjednek is

null

A klímaváltozással kapcsolatban a legtöbbször a hurrikánok, forgószelek, vagy az extrém meleg illetve hideg a leginkább megmutatott következmény. Pedig sajnos az erdőtüzek, és azok mérete is előkelő helyen szerepelhetne ezen a listán.

Lángokban Európa

Tavaly az öreg kontinensen pusztító erdőtüzek 1,2 millió hektáron, vagyis 12000 négyzetkilóméteren lángoltak. Ez nagyjából 23 Budapestnyi területet jelent. A tüzek nem csak egyre nagyobb területeket érintenek, hanem egyre hevesebbek is. Sajnos a halálos áldozatok száma is igen magas, 127 polgári személy és tűzoltó vesztette életét a lángok következtében.

kép:chooseyourmetaphor.com

Az erdőtüzek nem csak az oxigént előállító növényzetet perzselik fel, hanem nagy mennyiségű füstöt, szálló port és szemcsét is juttatnak a levegőbe, jelentősen hozzájárulva ezzel a légszennyezettségi adatok romlásához.

Már nem csak a kiemelt időszakokban

Ma már nem igaz az a tézis, mely szerint a legszárazabb nyári hónapokban, vagyis júliusban és augusztusban pusztítanak a leginkább az erdőtüzek. A június és az október is „kiemelt” időszakká léphetne elő.

kép:worldatlas.com

Mindemellett azzal is számolni kell, hogy bár még mindig a mediterrán területek a legveszélyeztetettebbek, az északi régiók, és Közép – Európa is döbbenetes méretű tüzekkel volt kénytelen szembenézni. A leküzdés nehézségeit szemlélve egyértelmű, hogy sokkal hatékonyabb eszközökre van szükség, és ennek érdekében a felkészülésen is javítani kell.

lead kép:forestfiredetection.com