Május 25. Szombat, Orbán

Tényleg több a pusztítás a klímaváltozás miatt?

null

Egyre és egyre több tudósítással találkozhatunk amelyben azt mutatják, mekkora pusztítást végez környezetünkben a klímaváltozás. Sokan azonban ezt is kétkedve fogadják.

Vajon igaz?

Nem is meglepő, hogy sokan nem igazán hisznek abban, hogy olyan romboló a klímaváltozás, mint amilyennek a média bemutatja. Egyszerűen azért, mert már ismerik a receptet: sok olvasó, sok kattintás, sok néző abból lesz, ha olyasmit mutatunk, ami hátborzongató, ami sokkol. Így a híradóban is ritkán közlik azt például, hogy egy új, díjnyertes növényt nemesítettek magyar kutatók, azt azonban sokszor, ha valahol a világban katasztrófa történik.

kép:videoblocks.com

Az ingerküszöb is jelentősen megváltozott, ma már fel sem rezzenünk néhány gyilkosságra, míg régen ezek is megdöbbentették az embereket. Így a katasztrófák, melyeket sorra nézünk a képernyőkön nem jelentenek biztos forrást a kialakult helyzetről.

A valóság

Valami ilyesmi járhatott a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége fejében is, így elkészítették a jelentést, melyben megmutatják, nőtt-e a száma a természeti katasztrófáknak, és ezek összefüggésben állnak-e a globális felmelegedéssel.

A válasz egyértelműen igen, méghozzá nem is kis mértékben. Azt kell mondani, hogy a médiából ömlő katasztrófák száma nagyjából reális, ugyanis bolygó szerte meg négyszerezte a természeti erők elszabadulásából eredő tragédiákat az éghajlatváltozás. Ebben benne vannak az áradások, a hurrikánok-tornádók-tájfunok pusztításai, de a szárazság gazdaságra gyakorolt hatásai is.

kép:nj.com

Csak ez utóbbihoz adtak egy kis adalékot is. a mostani kalkulációk alapján, ha nem történik radikális változás, akkor a klímaváltozás mértéke eléri a 3°C-t. 2°C-os melegedés mellett az élelmiszerhiány már több, mint 180000000 embert fog érinteni, ami persze jelentős migrációval, áremelkedéssel, és szociális intézkedések jelenetette adóemeléssel is jár majd. Ha azonban a helyzet így marad, vagy a gazdasági érdekek miatt még fokozzuk is a kibocsátást, akkor 4°C-ig is emelkedhet a változás, mely az élelmiszerhiányt tovább súlyosbítja majd. Ekkorra már 1 milliárd embert érint az éhezés, ami olyan hatásokat okoz, mely valószínűleg a most ismert társadalmi rendszereket is eltörli majd a Földről.

lead kép:en.rfi.fr