Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Rövidebb út, kevesebb benzin – előre a vízen át

Éghajlat
2018. október 29. 08:00
null

A károsanyag kibocsátás csökkentésének egyik lehetősége az is, ha azt az utat rövidítjük le, amit egyik pontból a másikba jutáshoz szükséges megtenni. Ennek láthatjuk most kifejezetten monumentális példáját.

4 óra – 1 óra

120 milliárd jüan, azaz körülbelül 4900 milliárd forint. Ennyivel támogatta Kína azt a beruházást, melynek másik részvevője Hong Kong, és melynek során egy 55 kilométeres híddal gazdagodott a világ. Ahíd egy szakaszon víz alatt halad, és a hosszával jelenleg világelső.

kép:ejinsight.com

A kivitelezésre azért volt szükség, mert a két terület – egészen pontosan Csuhaj és Makaó városok, valamint a városállam- közötti átkelési út 4 óráról egyetlen órára rövidülhessen. A cél ebben az esetben nem a természetvédelem volt, de ez a részlet sem elhanyagolható – persze csak azután, hogy a csökkentett időtartamú autózás kompenzálja az építkezés jelentette környezeti terhelést.

Gazdasági jelentőség

Nem csak a híd hatalmas volta jelent sikert, hanem az is, hogy ezzel a két gazdaságilag igen jelentős terület közvetlen összeköttetést létesített, így a köztük lévő áruforgalom is sokkal gyorsabb lehet.

kép:youtube.com

Hong Kong lakosai azonban nem örülnek egyértelműen a beruházásnak. Nem csak a korrupcióval, a folyamatos csúszásokkal és az árak emelkedésével van bajuk, mely az építkezést övezte. Attól is tartanak, hogy a dél-kínai bevándorlás így sokkal jelentősebb lesz. Ők szívesebben őriznék meg egyedi elhelyezkedésükből és elzártságukból adódó különlegességüket.

A hidat jövő héten adják át a forgalom számára. A hosszából és elhelyezkedéséből adódóan sok eshetőségre gondolnia kellett a mérnököknek, így a híd elviselni a 200 km/h-ás szélvihart is. Emellett 8-as erősségig a földrengésnek is ellenáll, és nem omlik le még akkor sem, ha egy 300000 tonnás hajóval ütközik. A kivitelezéshez két mesterséges szigetet is létrehoztak, ezek között 6,7 kilométeren víz alatt, alagútban haladhat a forgalom.

lead kép:ejinsight.com

vízklímaautóhídlevegőközlekedés