Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Reagálnak a növények a klímaváltozásra – és sajnos nekünk ez nem jó

Éghajlat
2018. október 12. 12:00
null

A növényeket ki lehet vágni, írtani, és lehet ültetni is őket, de önmaguktól nem igazán csinálnak semmit a fotoszintézisen kívül. Ön szerint is így van?

Valóban csak „vannak”?

A növények ugyanúgy élőlények, mint akár mi, csupán más irányú fejlődésen mentek keresztül. Éreznek, gázcserét folytatnak (lélegeznek), növekednek, szaporodnak. Innen már könnyen levezethető, hogy természetesen reagálnak a környezet változásaira is. méghozzá elég gyorsan, és hatékonyan.

kép:almanac.com

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik a dolog, de a növények alkalmazkodó képessége igen erős – gondoljunk csak arra, hogy mióta is vannak jelen a bolygón. Tehát az alkalmazkodásuk megkérdőjelezhetetlen, és természetesen a klímaváltozást sem hagyják reakció nélkül. A pontos okát a kutatók sem ismerik még a jelenségnek, de tény, hogy nagyon sok fajnál figyelték már meg, és egyre több csatlakozik hozzájuk.

Miben változnak?

A változás sajnos ebben az esetben nekünk, embereknek nem jó. A növények levelei ugyanis megvastagodnak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nagyobb felületen képesek a gázcserére, hanem éppen fordítva: a megvastagodott levelek kisebb mennyiségben kötik meg a széndioxidot, mint a vékonyabbak. Sajnos a jelenség a fáknál, fűféléknél, haszonnövényeknél is megfigyelhető, és a tudósok emiatt kénytelenek néhány adatot újra számolni, ami riasztó képet fest.

kép:calloways.com

A kisebb széndioxid megkötés számszerűen 5.8 milliárd tonnát jelent évente, ami több, mint a fele az ember által a légkörbe juttatott széndioxid mennyiségnek. Vagyis ennyivel több marad a légkörben, így ahhoz, hogy a klímaváltozás ellen tegyünk, ennyivel is kevesebbet kéne a levegőbe juttatni. Sok tudós ma már azon a véleményen van – és egyre többen csatlakoznak hozzájuk -, hogy a klímaváltozás ellen szinte csak egy módon lehet fellépni: az országoknak – kivétel nélkül – minimum 45%-kal kell csökkenteni az üvegház hatású gázok kibocsátását. Ez elkerülhetetlen, és bár drasztikus és bizony fájdalmas, valamint drága változtatásokat igényel, más esélyünk nem igazán van.

lead kép:sciencemag.org

széndioxidklímakörnyezetfelmelegedésnövényélet