Május 25. Szombat, Orbán

Öntözzünk tengervízzel? Megoldható!

null

Az édesvíz óriási kincs, hiszen azt isszuk, és azzal is öntözünk. Pazarlás, hogy a tengervízzel ugyanezt nem lehet. Illetve lehet, csak kell hozzá némi kreativitás és persze akarat.

Tengervízzel öntözni?

Igen, ez is lehetséges, ha valaki olyan helyzetben van, hogy nem engedheti meg magának az édesvíz ilyen irányú felhasználását. Jordánia rendkívül sivatagos területein folyik így üvegházakban a növénytermesztés. Az ok egyszerűen az, hogy míg az USA területén az egy főre jutó édesvíz egy évben 9000 köbméter, addig a jordániai polgárok be kell hogy érjék 150 köbméterrel. Ez pedig igencsak karcsú, öntözésre semmiképp sem elég. Ez az oka, hogy az ország élelmiszérigényét 97%-ban behozatalból kénytelen fedezni.

Kép:riversidenurseryva.com

Az öntözés ugyanis rengeteg vizet használ el, jelenlegi statisztikák alapján az édesvízfelhasználás 70%-át. Mindemellett a termelés az üvegházhatású gázok kibocsátásának 25%-át adja. És akkor még arról nem volt szó, hogy mennyivel kéne növelni a termelést, hogy minden éhes szájat etetni lehessen, és ne fogyasszunk másfél Földet egyetlen év leforgása alatt.

De a sósvíz megöli a növényeket!

Aki valaha próbálta már a virágait sós vízzel megöntözni, az tudja, hogy túl sok jó nem származik belőle. Akkor mégis hogyan lehet öntözni a Vörös Tenger vizével? A megoldás nem csak okos, hanem teljesen környezetbarát is!

kép: hydra-cell.com

Az üvegházak működtetéséhez szükséges energiát napelemek adják. Ezek segítségével sótlanítják a vizet is, ez a folyamat desztilláció. Külön öröm, hogy ezzel ráadásul hűteni is lehet az üvegházat a sivatagi forróságban, és ugye a sótlan vízzel az öntözés is prímán megoldható. Ha a rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor Jordánia néhány éven belül képes lesz fedezni a saját élelmiszer igényeit, sőt, akár még kivitelre is marad. a tervvel kapcsolatban a vezetés bizakodó, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy azzal számolnak, hogy élvente duplázzák a területet, amin ez a fajta termelés folyik.

Persze probléma ezzel a vállalkozással is van, méghozzá az, hogy hogyan jutassák el a tengervizet a kilóméterekre lévő sivatagba. A sivatagi terület adott, hiszen itt van elég hely, de a víz odajuttatása bizony tetemes összegbe kerül. Ezt azonban vállalni kell, hiszen a várható megtérülés nagyon kecsegtető.

lead kép:timeout.com