Május 23. Csütörtök, Dezső

Nem tarol tovább a pálmaolja Malajziában!

null

Malajzia hatalmas lépést tett, amiért már évek óta harcolnak a nagy környezetvédő szervezetek is. Végre belátta, hogy nem terjeszkedhet felelőtlenül a pálmaolaj ültetvényeivel.

Pálmaolaj?

Elsőre nem biztos, hogy ismerős ez az alapanyag. Pedig elképesztően sok élelmiszerben benne van, a margarintól elkezdve a cukrászhabon keresztül egészen a készételekig. A pálmaolaj az egészségre nem ártalmas ugyan, a bolygónak azonban hatalmas károkat okoz.

kép:thestar.com.my

Illetve ez azért így nem igaz. Maga a pálma, mely az olajat adja, nem okozna károkat, az ültetvények, és azok terjeszkedése azonban mindenképpen. A Maláj kormány ugyanis folyamatosan írtja az esőerdőket, hogy helyet adjon a keresett alapanyagnak. Most azonban ennek vége, mivel az ország vállalta, hogy nem terjeszkedik tovább az ültetvényekkel, és az esőerdeinek legalább 50%-hoz nem nyúl hozzá többé. Ez pedig hatalma előrelépés!

Miért ilyen fontos?

A pálmaolaj ültetvények terjeszkedésének megállítása több szempontból is kiemelten fontos. természetesen az egyik ilyen az esőerdők védelme, melyek a Föld tüdejét képezik, így elengedhetetlenül szükségesek a szén-dioxid megkötésében, a globális felmelegedés megállításában. Emellett a biodiverzitásban is komoly szerepük van, hiszen olyan kiemelt védelmet élvező állatok életterei, mint az orángután, a tigris, vagy éppen az ázsiai elefánt – de persze a sornak itt még koránt sincsen vége.

kép:newhope.com

A természeti értékek védelme mellett meg kell említeni, hogy a földeket sok esetben a helyi gazdáktól vásárolják fel, sajátítják ki, így azok elveszítik megélhetésüket. Az ültetvényeken pedig virágzik a gyermekmunka, melynek visszaszorítása, megszüntetése minden nemzet elsődleges feladatai közé kellene, hogy tartozzon.

A pálmaolaj ültetvényeknek van még egy hátránya. Ha már nem kell annyi olaj – a tudatos vásárlás szorítja vissza a termelést is (!) –, akkor sem hódíthatja vissza az erdő a beszántott területeket. A növény ugyanis az olajon kívül más anyagokat is termel. A gyökérzete egy olyan kémiai vegyületet juttat a földbe, mely kipusztít minden más növényt a környezetében. Ráadásul ez az anyag akár 10 évig is a talajban marad, szóval igencsak nehéz az pálmaolaj ültetvényektől „megszabadulni”.

lead kép:greenpeace.org.uk