Május 25. Szombat, Orbán

Nem is olyan sokára a megújuló energia kinyerése közel ingyen lesz

null

A technológia fejlődése és a klímaváltozás fenyegető kataklizmája sem elég húzóerő ahhoz, hogy a napelemek, a szélerőművek és más megújuló forrásokra építő energiatermelők hatékonyan és nagy lépésekben terjedjenek el. Hogy mi kell hozzá? gazdasági érdek, vagyis megfelelő profit.

Van remény

A tudósok olyan erővel kongatják a vészharangokat, ahogyan csak tudják, de ez láthatóan kevés. A világ vezetőinek ugyanis van egy másik ura, ami szigorúan megköveteli, hogy elsősorban rá figyelnek, ez pedig a pénz. Addig a pontig, amíg a megújuló energiaforrások beruházásai nem termelnek megfelelő mértékű profitot, addig az igazán nagy, vagyis az országok energiatermelést már jelentősen befolyásoló beruházások bizony váratni fognak magukra.

kép:nytimes.com

Igazából ezen nem is kell csodálkozni. A befektetők nem azért dolgoznak, hogy megoldják a világ problémáit, bármennyire is érinti őket is a kialakult helyzet. A befektetéseikből profitot akarnak, és oda viszik a tőkét, ahol nagyobb a profit. Vagyis a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb alappillére, vagyis a tiszta energiatermelés akkor valósulhat meg, ha az megfelelő profitot is termel.

Szerencsére 2017-ben elérkezett egy fordulópont. A nagyberuházások már elindultak, de nem ez az érdekes. Az igazán reménykeltő az, hogy most már sem állami támogatásra, sem pedig adókedvezményre nincs szüksége ezeknek a beruházásoknak. Vagyis a termelt hasznon már megfelelően kompenzálja a befektetett tőkét!

Hol lesz a vége?

kép:patch.com

Hogy mikor lesz a legjobb? Nagyjából 2030-ra, legalábbis ezt állítja Sam Arie, a UBS bank elemzője. A szakember állítja: 2010-2020 között a hatodára esik vissza a napenergiával előállított villamosenergia költsége, míg ez a szám 2030-ra a nullához fog közelíteni. Ez azt jelenti, hogy a világ egyik legjobb üzletével számolhatnak a befektetők, vagyis a terjeszkedése a technológiának elképesztő mértékű lesz. Mindemellett természetesen versenyhelyzet is kialakul, aminek hála a napelemek fejlesztése is rohamos lesz, vagyis van fény az alagút végén.

Kérdés persze, hogy lesz-e elég időnk ezt kivárni, valamint, hogy ebbe az előirányozott növekedésbe milyen tényezők szolnak majd még bele, amiket az elemző nem látott, vagy nem láthatott előre.

lead kép:nhbr.com