Június 21. Péntek, Alajos

Nem is hinné, micsoda értéket képvisel a Nagy Korallzátony!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás komoly gazdasági hátrányokat is eredményezhet. Ezt most Ausztrália is igazán érzi a saját bőrén, hiszen az egyik legnagyobb természeti kincse, a Nagy Korallzátony pusztulásával kell szembenéznie. Aki azt hinné, hogy ez egy szép, de igazából pénzben kifejezve nem túlzottan értékes dolog, az nagyot téved. Az ország számára a nagy összegeket hoz a különleges operaháza, hiszen rengetegen látogatják, és nem csak az előadásokat, turisztikailag is jelentős. Az épületnél azonban a korallzátony 10-szer több bevételt jelent a kontinensnyi országnak, miközben nagyjából 64000 ausztrálnak ad munkát.

Mi az a fehéredés?

A korallok igen érzékeny állatok. Ahhoz, hogy hosszabb távon is képesek legyenek életben maradni, szükségük van egyfajta egysejtű algára. Ezeket az algákat magukban tartják, és ezek kölcsönzik a színüket is.

kép:greenandgrowing.org

Mivel a korallok igen érzékenyek, így a klímaváltozásra is hevesen reagálnak. A melegedő tengervíz, illetve az emberi tevékenységek következtében a vízbe kerülő vegyszerek hatására a kis lények kilökik az algákat, ez pedig a színük elvesztéséhez vezet. A fehéredés azonban nem csak azt jelenti, hogy a korallok már nem lesznek szíp színesek, sajnos, ha a jelenség hosszan fenn áll, az az állatok pusztulásához vezet, ami pedig gyorsan a teljes ökoszisztémát is magával rántja.

Gazdasági haszon

A Nagy Korallzátony gazdaságilag is jelentős értéket képvisel. Ez nyilvánvalóan megmutatkozik a túrizmusban, de a rekreációs szolgáltatásokban, és egy sor más területen is komoly befolyással bír. Számszerüsítve ez azt jelenti, hogy a turisztika oldaláról 29 milliárd, a rekreációs szolgáltatásoknál 3.2 milliárd, míg egyéb, nem közvetlen módon 23.8 milliárd ausztrál dollárral járul hozzá a kontinensnyi ország gazdaságához. Az összesen 56 milliárd ausztrál dollár forintban kifejezve elképesztően hatalmas összeg, 11734 milliárd forint.

kép:bbc.com

Ez az összeg bizony nagyon nem elhanyagolható, így nem is csoda, ha egyre nagyobb a nyomás a kormányon, hogy sürgősen tegyen valamit a korallzátony megmentése érdekében, és nem csak a saját berkein belül, hanem a nemzetközi kapcsolatain keresztül is. sőt, igazából jól látható, hogy a Nagy Korallzátony az egész világnak fontos, és nem csak azért, mert csodálatos dolog ott búvárkodni. Az ökoszisztéma megmentés kiemelt fontosságú, hiszen beláthatatlan következményei lehetnek az egész óceánra nézve, így pedig közvetve az egész Földre hatást gyakorolhat.

lead kép:dailymail.co.uk