Május 29. Szerda, Magdolna

Kíváncsi rá, mennyi pénzt emészt fel a környezetszennyezés?

null

A környezetvédelem fontos, hogy unokáink is élvezhessék a Földet. Persze-persze, de hol van a hasznon? Nos, számszerűsítették, miért is fontos a környezetvédelem, és igen, nagyon drága játék a környezetszennyezés!

Mennyi az annyi?

Vajon hogyan lehet a környezetszennyezés „árát” kalkulálni? Hiszen nehéz lenne számszerűsíteni, hogy a műanyag hogyan rombolja a környezetet. Vagy éppen azt, hogy mi lesz majd akkor, ha elfogynak a fosszilis energiahordozók.

kép:borgenproject.org

Ezzel szemben nagyon is számszerűsíthető az, hogy a környezetünk rombolása következtében kialakult időjárási anomáliák, földcsuszamlások áradások vagy éppen a termőföld tápanyag-dúsítása mennyibe is kerül. Florence, Katrina és társaik dollár milliárdos károkat okoztak, az árvizek hatását pedig hazánk is a bőrén érezheti. De hogyan lehet ezt pontosan számszerűsíteni?

A párizsi 24 dollár

A Párizsban megtartott klímakonferencián meghatározták, mennyibe kerül a világnak egy tonna széndioxid kibocsátása. Az összeg 24 és 48 dollár között mozog, a körülményeket és minden más tényezőt is szem előtt tartva. Ez alapján számolható a kvóta is, és ez alapján lehet vásárolni még kibocsátási lehetőséget.

kép:break.com

Ha azonban minden pusztítást is hozzá számolunk ehhez az értékhez, akkor egy kicsit módosul az ár. Egészen pontosan 400 dollár fölé kerül a szociális ára a CO2 kibocsátásnak. A kibocsátást összevetve ezzel az adattal rögtön láthatjuk, hogy a 2017-es kibocsátási adatok alapján a költségek 16 billió dollár körül mozognak. Ez az az ár, amit meg kell fizetnünk a környezetszennyezésért, és ez az az ár, amit a politikai vezetőknek a gazdasági mutatók mellé alapul kell venni, hogy mennyire éri meg foglalkozni a környezetünk védelmével.

lead kép:spiegel.de