Június 20. Csütörtök, Rafael

Ha jól tudunk energiát tárolni, vége a fosszilis energiahordozók uralmának!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az egyik legnagyobb ellenérv a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban az, hogy rendelkezésre állásuk erősen kilengő, vagyis ha süt a nap, akkor van energia, ha nem, akkor nincs.

Jobb, de nem folyamatos

Szinte nincs is olyan ember a Földön, aki vitatkozna azzal a ténnyel, hogy a megújuló forrásokból nyert energia jobb, tisztább, sőt, olcsóbb. Hiszen kifogyhatatlan mennyiségben vannak jelen, használatuk közben nem keletkezik szennyező anyag, sőt, még a hegyeket sem kell elbontani miattuk. Tény, hogy vannak hátrányaik, mint a szélerőművek veszélyessége a madárállományra, vagy egyes naperőművek elképesztő hőereje, de összességében mindenképpen ezen az úton kell haladni. Illetve kellene, mert egy igen nagy gond van a környezetbarát energiával, méghozzá az, hogy nem folyamatos.

kép:smart-energy.com

A fosszilis energiahordozók, vagy az atomreaktorok előnye, hogy akkor állítunk elő belőle számunkra fontos energiát, amikor nekünk kell. A nap azonban nem süt mindig, a szél sem fúj állandóan, a geotermikus energia kinyerése pedig igen költséges, legalábbis az elején. Vagyis addig biztosan nem lehet leváltani az előbb említett két szereplőjét az energia világának, amíg nem vagyunk képesek a megújuló források energiaellátását állandó, de legalábbis csak kis mértékben ingadozó elérhetőségre állítani.

A tárolás a kulcs

Mióta az emberiség előállít energiát, azóta foglalkoztatja a kérdés, hogy hogyan lehetne azt hatékonyan tárolni. Ezért létezhetnek az elemek és az akkumulátorok is, de ez most még kevés. Bár valóban elérhetőek ezek az eszközök, sőt, alternatív tárolási eljárásokkal is találkozhatunk (amiknek ráadásul igen jó a hatékonysága is), a végfelhasználók, vagyis a családok szempontjából ez még nagyon kevés.

A megújulók útjának egyengetése tehát az akkumulátorfejlesztők kezében van. most pedig talán felcsillant a fény az alagút végén!

kép:cloudcreatorsejuice.com

A NantEnergy cég ugyanis bejelentette, hogy áttörés előtt állnak. A hatékony tárolóeszköz már megvan, ez pedig a cink-levegő akkumulátor (ami a lítiumos verziót váltaná). A gond vele a magas előállítási költség, amit – úgy tűnik – a cégnek most sikerült megoldania, lenyomnia. Hogy mennyire fontos a világnak ez a fejlesztési folyamat, azt mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy a Világban meghirdetett egy fejlesztési programot, melynek keretösszege 1 milliárd dollár. Persze ha kell, akkor ezt még ki lehet egészíteni újabb 4 milliárddal. Az összegek jól mutatják, hogy a megoldást már nagyon várják, hiszen ez egészen új alapokra helyezhetné az egész energiapiacot, arról nem is beszélve, hogy átrendezné az energianagyhatalmak sorát is.

lead kép:solarindustrymag.com