Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Florence ajándéka Észak – Karolinának – mindenki visszaadná, ha tudná…

null

Florence nem csak pusztítást végzett az USA partjainál, hanem egy hosszabb távú „ajándékot” is hagyott egyes helyeken, aminek a helyiek finoman szólva sem örülnek.

Tarolt

Florence tombolása elvonult ugyan Észak –Karolinából, de ez nem jelenti azt, hogy vége is van a gondoknak. Nem csak az a baj, hogy a pusztítás után maradt romokat el kell takarítani, vagy a milliós károkat ki kell fizetni. Florence után a helybéli lakosoknak a normálisnál háromszor nagyobb moszkitókkal is meg kell küzdeniük.

kép:abc11.com

Nem csak nagyok, de csípésük fájdalmas is, és rengetegen vannak. Mint a szúnyogok jellemzően, ez a faj is a vizes területeken teszi le petéit, majd a kikelt lárvák 6 nap alatt fejlődnek ki teljesen.

Közegészségügyi kockázat

27 megyét leptek el a hatalmas rovarok, és sok helyen már közegészségügyi problémáról is beszélnek. A kormányzói hivatal azonban a lakosság megnyugtatása miatt elmondta, hogy bár valóban közegészségügyi gondot jelentenek a rovarok, az emberekre nézve szerencsére csak a fájdalmasabb csípések miatt jelentenek veszélyt. A szúnyogok semmilyen fertőzést nem terjesztenek.

kép:globalnews.ca

Ez persze kevés vigaszt jelent az ottani embereknek, akiknek meg kell küzdeni a jelenleg ismert legnagyobb vérszívó szúnyogok millióival. Jó hír, hogy még az átlagnál nagyobb lukú szúnyoghálón is fennakadnak, azonban az esti órák nyugalmát erősen megkeserítik.

A vezetés azonban nem veszi félvárról a szúnyogokat, így Roy Cooper kormányzó megteszi a szükséges lépéseket. Ez 4 millió dollár felszabadítását jelenti az állam költségvetéséből, amit azonnali hatállyal rendelt el, és amelyet a szúnyogok elleni védekezésre kell fordítani. Ez szinte minden esetben kémiai irtást jelent, ami azonban sajnos a többi, kifejezetten hasznos rovarra is rossz hatással lehet, ahogyan azt sajnos az utóbbi években szinte a világon mindenhol tapasztalni lehetett.

lead kép:live5news.com