Június 25. Kedd, Bocsárd

Fehérednek a legészakibb korallzátonyok is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Elérte a legészakibb területeket is, de nagyon úgy néz ki, hogy vége a korallok fehéredésének, amivel egy elképesztően gazdag ökoszisztéma maradhat mega Földön!

Japán

Jamano Hiroja munkatársaival végzett megfigyeléseket a legészakibb korallzátonyon, mely Tokiótól mintegy 1000 kilométerre nyugatra található, a Cusima szigetnél. A megfigyelések sajnos nem hoztak örömteli eredményt, ugyanis a korallok fehéredése itt is elkezdődött. Eleddig a hidegebb víz megóvta az itteni ökoszisztémát, ám a globális felmelegedés ezt a területet is elérte, már itt is jól érzékelhetőek a problémák.

.

kép:radionz.co.nz

Miért baj, ha fehérek a korallok?

A korallok meszes vázat építő állatok, melyek telepekben élnek. Színüket olyan baktériumok adják, melyek a testükben élnek, ám igen érzékenyek a hőmérsékletre. Ha a víz hőfoka csak fél fokot is emelkedik, és ez a jelenség tartósan fenn áll, akkor arra a korallok reagálnak. A kis állatok testéből eltűnik a baktérium, így a lények kifehérednek. Ha pedig ez a jelenség tartósan megmarad, az a korall pusztulásához vezet.

A pusztulásuk pedig komoly probléma, hiszen bár csak a tengeri területek nagyjából 0,2%-át adják a korallzátonyok, a tengeri élővilág 30%-nak adnak otthont. Növekedésük pedig híresen lassú, évente átlagosan egyetlen centiméterrel gyarapszanak, bár ez természetesen fajfüggő is.

Talán itt van a vége?

A tudósok tavaly a legrosszabb időszak tanúi voltak az Ausztrália partjainál található Nagy Korallzátonyt szemlélve. A terület folyamatos melegedésének hatására a 2300 kilométeres képződmény fehéredése hatalmas méreteket öltött.

kép:aljazeera.com

A hivatal azonban júniusban kisebb szünetet tapasztalt, ami reménykedésre ad okot. Az előrejelzései alapján úgy tűnik, hogy a Csendes-, az Atlanti – és az Indiai- Óceán medencéjében sem várható fehéredés, ami ennek a folyamatnak a végét jelentheti, ami pedig hatalmas megkönnyebbüléssel töltené el a tudósokat. Mellettük azonban minden ember is fellélegezhet, hiszen a korallzátonyok nem csak a tudományos világ számára fontosak. Az élelmezésben is jelentős a szerepük, és gazdaságilag is igen fontos területek, mind a munkahely teremtés, mind pedig a turizmusból befolyó összegek tekintetében.

lead kép:gatornews.org