Május 23. Csütörtök, Dezső

És a nyertes: a szél!

null

Hogy át kell állni a megújuló energiaforrások jelentette tiszta energiára, ez nem is kérdéses. De hogy melyik lesz az igazi befutó, az már más tészta.

Napelem – szélerőmű 1-0

Hiába fejlődnek rohamléptekkel a napelemeke, és kerülnek fel egyre és egyre több ház tetejére is, Európában a szél jelenti majd a legnagyobb energiaszolgáltatót – legalábbis Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint. Ráadásul erre nem is kell sokat várni: 10 éven belül átveszi a legnagyobb energiaforrás szerepkörét a szél.

kép:nypost.com

Az adat Európára vonatkozik, ráadásul több összetevő is kibillentheti az elképzelést, így azért a napelemek jelentette lehetőséget mindenképpen ki kell használni. Ám azokat a területeket is el kell látni energiával, melyek a napelemekkel – egyelőre – nem mennek sokra, itt pedig a szél jelenti az igazi alternatívát. Az átállást pedig a lehető leggyorsabban meg kell lépni, hiszen 2018-ban ismét emelkedett a szén-dioxid kibocsátás a Földön, ami katasztrofális hír.

Tele lesz minden szélerőművekkel?

A fejlődés igazi lehetősége nem a telepítésekben van – bár elengedhetetlenül fontosak azok is. ám ma már a jelentős szélparkokat a tengerekre telepítik, hiszen így a legjobb azok kihasználtsága, és kevesebb kárt tesznek a madarak állományában is.

kép:electrical-engineering-portal.com

Az energiatermelés fokozás a rotorlapátok méretének növelésében van. pár éve még döbbenten néztük azokat a kamionokat, melyek 60 méteres lapátokkal haladtak, vagy éppen kanyarodtak az autópályákon. Ma már a legfejlettebb erőművek lapátja akár 160 méteres is lehet, ami hatalmas előrelépés. De persze gondokat is jelent. Az erőteljes szélviharok kárt tehetnek az ekkora lapátokban, így a mérnökök most azon dolgoznak, hogy hasonló, mozgatható részekkel lássák el a lapátokat, mint amilyenek a repülők szárnyain is vannak. Így lényegesen csökkenthető a sérülés veszélye, így már „csak” a súly problémáját kell valahogyan áthidalni.

Európában jelentős napelemparkok is épülnek, így természetesen ez az ágazat sem áll le az előrejelzés következtében. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a geotermikus energiáról sem, melyben az öreg kontinens nem szűkölködik, és amelyben hazánk igencsak gazdag.

lead kép:youtube.com