Május 23. Csütörtök, Dezső

El Nino keresztbe tehet a fehér karácsonynak

null

Az El Nino jelenség, és a kevésbé ismert La Nina egyensúlyban vannak egymással, sajnos azonban a globális felmelegedés erre is hatást gyakorol, ami sok változást, és veszélyt hordoz magában.

Mi az az El Nino?

Az El Nino az egyenlítő területek felmelegedésével kialakuló időjárási jelenség, mely meleg levegővel, aszállyal, heves esőkkel és áradással „ajándékoz” meg minket. Természetes a jelenléte, sőt, szükségszerű, ereje azonban már az emberi beavatkozás miatt nőtt meg. az El Nino sokak számára nem ismeretlen, és a híradásokban is többször találkozhatunk vele.

kép:zmescience.com

La Nina az ellentét párja El Nino-nak. Ez a jelenség okozza a Csendes –óceán trópusi vizeinek a lehűlését, ami viszont ebben az évben nem volt erős, nem hozott olyan lehűlést, mint kellett volna. Vagyis az idő melegebb volt, ami kedves az El Nino erejének.

Mire lehet számítani?

A WMO adatai alapján az már most valószínű, hogy melegebb időjárással kell számolni Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-Amerika partvidékén, míg Közép-Amerika, Dél-Ázsia, Kelet – Ázsia és a Karib térség kevesebb csapadékkal számolhat.

kép:lecourrieraustralien.com

Az jelenség sajnos nagyban hozzájárulhat a katasztrofális időjárási anomáliák kialakulásához, elősegítheti a pusztító tájfunok, hurrikánok és más időjárási jelenségek kialakulását is. jobb félni, mint megijedni alapon ezért már most felhívják az érintett területek vezetőit, hogy készüljenek az esetleges nehéz helyzetekre, amikből valószínűleg több is lesz.

A melegebb időjárás odáig is fajulhat, hogy ez lesz a legmelegebb év, mióta monitorozzuk azokat. Az El Nino erején is csak tovább ront, pontosabban tovább erősíti azt a globális klímaváltozás, így annak megállítása, visszafordítása dollármilliárdokat tud megspórolni, ha azt nézzük, milyen pusztítással járnak az időjárási katasztrófák.

lead kép:edinazephyrus.com