Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Dízellel menne Brüsszelbe? Lehet, hogy le kell tennie róla

Éghajlat
2018. október 04. 08:00
null

Brüsszel is harcol a légszennyezettség ellen, így meglépte azt, amit előtte már sokan: fokozatosan kitiltják a dízel üzemű járműveket a város útjairól.

Mehetnek a dízelek

kép:wiktionary.org

Persze a tervezett és az elindított tilalom sem csak a dízeleket célozza, de az ilyen üzemű járművek károsanyag kibocsátása lényegesen magasabb, mint a többié, így mindenképpen ellenük is szól a rendelkezés.

Első körben most az Euro 0 és Euro 1 besorolású autók, valamint a 22 évnél idősebb dízelek lesznek kénytelenek elkerülni a várost. Ez jelenleg az itteni autók körülbelül 4%-át érinti.

Lépésenként a tisztább levegőért

A Belga főváros sem áll meg ennél az intézkedésnél. 2022-től az Euro 4 besorolású autók is mehetnek a levesbe, és a 12 évnél idősebb dízelekre is él a kitiltás. 2025-től pedig az Euro 5-ös és a 9 évnél idősebb dízelek is a tiltás hatálya alá fognak esni.

kép:visit.brussels

Ez összességében a főváros autóállományának 14%-át érinti. A korlátozás alól felmentést kapnak a mentő és tűzoltó járművek, valamint a hivatalos old timer autók. Mindenki másnak azonban számolnia kell azzal, hogy ha megszegi a már életbe lépett korlátozást, akkor bizony 350 euros, azaz nagyjából 115000 forintos bírságot lesznek kénytelenek kicsengetni, méghozzá azonnal.

lead kép:bmeia.gv.at


dízelegészségFöldéghajlatlevegőBrüsszel