Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Akarja tudni meddig van idő változtatni a globális katasztrófa előtt?

Éghajlat
2018. október 09. 08:00
null

Az Earth System Dynamics című folyóiratban 2018 augusztus 30.-án közzétett tanulmány szerint 2035-ig. Utána a pusztulási folyamat már megállíthatatlan.

Apokalipszis most

Ez az idő igencsak karcsú, tekintve, hogy a világnak nem igazán akaródzik komolyabb lépéseket tenni a globális felmelegedés ellen. Ezzel folyamatosan toljuk magunk előtt a változás lehetőségét, aminek egyelőre nincsen különösebb következménye, illetve nem látjuk, meddig lehet ezt csinálni. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennének kalkulációk, de konkrétumokkal nem igazán lehet találkozni.

kép:proprofs.com

A felmelegedés pedig folyamatos, és még mindig vannak olyanok, akik tagadják a létét. Maga a tagadás a kisebbik baj lenne, a nagyobb az, hogy olyan intézkedésekkel élnek, melyek semmibe veszik a klíma védelmét, és előtérbe helyezik a gazdasági érdekeket.

Most akkor mi is a baj?

Sokan tehetik fel a kérdés, hogy mi is a gond, hiszen a globális felmelegedés most is tart, és azért olyan nagyon nagy gond nincs – legalábbis hazánkban, és egyelőre. Sajnos a világban már most is lehet érzékelni a változási folyamatot, különösen az éghajlati részét. A viharok kiterjedése és ereje egyre nő, miközben a szárazság is erősen pusztít. A területeknek felváltva kell megküzdeniük az extrém szárazsággal, és azzal is, hogy egyetlen zivatar alkalmával több hónapnyi csapadékmennyiség zúdul a nyakukba.

A tengerek szintjének emelkedése a többség számára még nem érzékelhető, ahogyan a leszakadó gigantikus jégtáblák is „csak” kisebb területek lakosságát és élővilágát fenyegeti. Most még ez a helyzet. Ha azonban további két fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, akkor a most tapasztalt jelenségek igazán megmutatják, milyen pusztításra képesek – ez ugyanis még csak a kezdet.

2035

A tudósok megállapítottak egy visszafordulási pontot, melyet 2035-re tesznek. Ez az a pont, amikor más nem lehet sem megállítani, sem visszafordítani az események láncolatát, innen kicsúszik a kezünkből az irányítás. Vagyis bármi, amit teszünk ezen időpont előtt kell történjen, méghozzá jóval előtte, hogy a hatását is lehessen érzékelni.

kép:psychologicalscience.org

Ráadásul a lépések megtétele sürgős, mivel azzal, ha a fosszilis tüzelőanyagokról átállunk a megújulókra, még csak lassítjuk a visszafordulási pont elérését. Az átállás üteme is gyorsabb kell hogy legyen, az előirányzott évi 2.5%-os növekedés helyett az 5%-os jelenthet komolyabb haladékot.

A klíma változása azonban egy összetett folyamat, így csak a megújuló energiaforrásokra való áttérés nem jelent végleges megoldást ellene. Azokat a részleteket is elő kell venni, és foglalkozni kell velük, melyeket gazdasági érdekekre hivatkozva egyelőre mellékvágányon tartunk, hiszen ez a lehetőségünk arra, hogy ne érjük el a visszafordulási pontot.

lead kép:bbc.co.uk

klímafelmelegedésidőhalálélettudomány