Május 25. Szombat, Orbán

A dohányzás nem csak öl, ennél jóval többet is tesz! Globális szinten!

null

A dohányzás már önmagában is egy érdekes jelenség. Aki rászokik, rendszerint elmondja, hogy az első száltól fulladozott, köhögött hányt, sőt, a második és harmadik szál sem volt fáklyásmenet. Mégis a rabjává teszi magát, sokszor évtizedekre.

Leszokni? Minek?

A dohányzásról való leszokás egy olyan téma, amit egymilliárdszor ismételgetnek szinte napi szinten. Egészségtelen, növeli a rák kialakulásának kockázatát, büdös, rövidíti az életet, stb. Ezek azonban mind lehetőségek, és a következményekkel az ember addig nem foglalkozik, míg azok nem kerülnek elérhető közelségbe. Igen, amikor már megvan a baj, akkor sokan leteszik a cigit, de ilyenkor már nem mindenkin lehet segíteni.

kép:nation.co.ke

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a dohányzással járó egészségkárosodás mindenki magánügye, az globális szinten nem igazán érinti az emberiséget – bár az egészségügyi kiadásokat itt nem vesszük figyelembe.

Globális hatások

A dohányzásnak azonban nem csak az egészségünkre van hatása. A dohánytermesztés ugyanis egy olyan iparág, melynek ökológiai lábnyoma egész országok lábnyomával vetekszik. Csak érzékeltetés képpen: a dohánytermesztés nagyjából 83-84 millió tonna széndioxid kibocsátásáért felelős évente. Ez egyrészt megegyezik Peru és Izrael teljes kibocsátásával, valamint lefedi a globális mérték 0.2%-át. És ez még csak a széndioxid. A vízfelhasználás egy újabb elborzasztó adatot ad.

A vízhiány léte ma a bolygón nem is lehet kérdés, hiszen nagyvárosokban is előáll a helyzet, hogy készülni kell azokra a napokra, mikorra kifogynak a vízből a pusztító szárazságok miatt. A dohányipar egy olyan tevékenységet szolgál ki, melyre igazán szükség nincs – ezt persze vitatná a nagyjából egymilliárd dohányos – mégis 6000 milliárd szál cigarettát gyártanak le évente (és akkor hol van még a szivar, a pipa, és a társaik). Ehhez pedig nem kevesebb, mint 22 milliárd tonna vizet használnak fel. Vagyis a dohányzás jelentős környezetkárosító hatással is rendelkezik.

kép:dada.co.ke

Adóemelés

Mindezen adatok a WHO jelentéséből derülnek ki, és a szervezet javaslatokat is megfogalmaz. A legjobb nyilván az lenne, ha senki nem dohányozna, tekintve azonban ennek a tevékenységnek a múltját, ez még sokáig kivitelezhetetlen. Ellenben a dohánytermékek adójába be lehet építeni azt a környezetrombolást, illetve annak árát, melyet a dohányipar végez.

Még belegondolni is rossz: ha mai árakon számolunk – vagyis egy doboz cigaretta 1000 forint körüli összeg -, és napi egy dobozzal szív el valaki, az havonta 30000 forint, míg egy évben 365000. 10 év alatt 3650000, míg 50 év alatt 18250000 (persze évek alatt nyilván az ár is változik). Mindehhez pedig 50 évnyi dohányzással közel másfél millió liter víz elhasználásáért felelünk. Ha naponta csak 3 liter víz fogyasztását nézzük, ez a mennyiség egy embernek 1369 évig lenne elegendő.

lead kép:businessinsider.com