Július 27. Szombat, Liliána, Olga

10 év? Ugyan! Csak kettő!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nemrégiben az ENSZ egyik jelentése borzolta a kedélyeket, melyben kitértek rá, hogy az emberiségnek 10 éve van, hogy megállítsa a globális felmelegedést, különben katasztrófa következik be. A WWF kétévente kiadott Élő Bolygó jelentése azonban ezzel vitatkozik. Szerintük két évünk van.

Pánikkeltés?

Ma már Trump és kabinetje is elismeri, hogy a klímaváltozás valós. A médiában azonban elképesztő mennyiségben jelennek meg a hírek, melyek szinte egytől – egyig apokalipszist vizionálnak. Tényleg ennyire rossz a helyzet? Vagy inkább egy jó kis pánikkeltés és a média túlzása az, ami itt folyik?

A WWF a világ egyik legnagyobb vadvédelmi szervezete szerint sajnos pánikkeltésről szó sincs. A szervezet kétévente frissítve kiadja az Élő Bolygó jelentését, melyben a Föld biodiverzitásának megőrzését vizsgálják. A jelentés sajnos egyre lesújtóbb képeket fest.

kép:labnews.co.uk

Ezt is túl lehet élni…

Sokan gondolják azt, hogy persze, fontos az állatok védelme, meg a környezetvédelem is, de előbb szüntessük meg az éhezést, a mély-szegénységet, a társadalmi különbségeket, és majd aztán mentsük a majmokat meg madarakat. Nos, ez az a hiba, ami az emberiség életébe kerülhet.

Hajlamosak vagyunk ugyanis elfelejteni, hogy kivétel nélkül mindannyian egy ökológiai rendszer részei vagyunk. Ha a rendszer felborul, akkor annak következményei beláthatatlanok, és minket is érintenek. A rosszabbik eset, hogy nagyon is beláthatóak a következményei: a tapasztalatok alapján az ökológiai rendszerek súlyos kibillenése kipusztulással jár, jelen esetben a miénkkel.


Mi a gond?

A jelentés igen sokrétű, és sok témakört érint, de alapjában arról szól, hogy 9 rendszer határozza meg életünket ezen a bolygón. Ennek a 9 rendszernek az egyensúlyi működése teszi lehetővé az emberi faj jelenlétét a Földön. Jelenleg már 4 rendszert billentett ki az emberi tevékenység olyan végzetesen, ami visszafordíthatatlan károkat jelent. Ezen rendszerek között van a biodiverzitás is. Érzékeltetésül: 1970 óta a gerinces élőlények 60% eltűnt. A Trópusokon ez az arány 89%! Az édesvízi élőlények száma 1970 óta 83%-kal csökkent!

kép:savingthewild.com

Miért is olyan nagy gond ez? Hiszen a Dodók is kihaltak, mi mégis itt vagyunk!

A tömeges pusztulásnak az a hátránya, hogy egy olyan fogaskerék esik ki a rendszerből, melyet sehogyan sem lehet pótolni mesterségesen. Egy egyszerű példa: ha kipusztulnak a rovarok, akkor az élelmiszer növények beporzása, a lebontó folyamatok, a madarak táplálékforrása, és még egy sor részlet egyszerűen eltűnik. Ha nincs beporzás, nincs élelem, ha nincs élelem, nincs élet. Bár tény, hogy a tudomány képes előállítani műhúst, és génmanipulált zöldségeket, de ez édeskevés lesz abban az esetben, ha ezt a tendenciát nem állítjuk meg, méghozzá sürgősen. Erre pedig nincs sok időnk, egész pontosan csak két év!

A módszer egyszerű: a károsanyag kibocsátás, az erdőírtások, a vizek kizsákmányolása, egyszóval a fő természetvédelmi kategóriák összefüggésben vannak azzal a bizonyos 9 rendszerrel. Ha képesek vagyunk szem előtt tartani, hogy ez a bolygó NEM csak a miénk, és helyet, életteret, élelmet, életet biztosítunk minden más fajnak is, akkor van esélyünk. Ha nem, akkor mi is megyünk a süllyesztőbe, a többi gerincessel, rovarral, puhatestűvel együtt.

lead kép:geneticliteracyproject.org