Május 21. Kedd, Konstantin

Utópia vagy pokol a paraziták nélküli állatvilág?

Éghajlat
2018. szeptember 23. 15:00
null

Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy a paraziták egyharmad kipusztul 2070-re a klímaváltozás miatt? Így már Ön szerint sem olyan rossz minden szempontból a felmelegedés?

Vesszenek a kullancsok!

Igen, az olyan paraziták, mint sok féreg, a kullancsok, egyes szúnyogok, és még sok gyűlölt kis élősködő lelheti halálát a globális felmelegedés következtében. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen sokszor ezek a kis lények is igen érzékenyek, és nem csak az veszélyezteti őket, ha a gazdaállataik eltűnnek.

(kép:startribune.com)

Vagyis egyharmaddal csökkenhet a kellemetlenségek okozó állatok száma. Ez alapvetően nem hangzik rosszul, de azért érdemes még egyszer végiggondolni a dolgot. Az ember nem szereti a vasvillát, mert vízhólyagos lesz a keze, ha sokat használja. Ám ha eltűnik, akkor a sok kerti hulladékot szedheti össze kézzel, amit még kevésbé fog értékelni, és a munka is jelentősen nehezebb, hosszabb és kellemetlenebb lesz – bár tény, a vízhólyagok már nem jelennek meg.

Biodiverzitás

Az élősködők – bár erről igen kevés szó esik – fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban és a biodiverzitás megőrzésében, annak ellenére, hogy sok betegséget terjesztenek. Ez azt jelkenti, hogy bár valóban nem hangzik rosszul, hogy többet nem kell rettegni a kullancsoktól, ez hosszabb távon bizony nagy csapást jelenthet az emberiségre és az élővilágra is.

Az emberiség hajlamos elhamarkodott kijelentéseket és megállapításokat tenni a környezetéről, a jelenleg meglévő ismeretei alapján, csakhogy nagyon sok dolgot még nem tudunk, mint ahogyan azt sem, hogy milyen hatással lenne a paraziták egyharmadának eltűnése.

(kép:technologynetworks.com)

Őrizzük meg a láncot

A természet tökéletessége az egyensúlyon alapul. Ha valami eltűnik, akkor ez felborul, és míg valami más nem lép az űr helyébe, addig folyamatosan pusztul. Ha csak a parazitákat nézzük, akkor is hatalmas mennyiségű fajról, és még több egyedről van szó, melyek kipusztulása drasztikusan tolja el ezt a bizonyos egyensúlyt.

Talán ebben az esetben is igaz, hogy az egészet csak akkor őrizhetjük meg, ha azt elfogadjuk és védjük, a maga minden rosszával és kellemes részletével együtt. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet tenni a kellemetlenségek ellen, csupán azt, hogy az egyensúlyra minden körülmények között figyelni kell. Ennek oka egyszerű: az emberiség is ezen a bizonyos serpenyőn van, vagyis ha felborul az egyensúly, az előbb vagy utóbb minket is nagyon érzékenyen fog érinteni!

(lead kép:sciencealert.com)


pusztulásklímarovarélősködőutópiaéletbiodiverzitás