Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Napelemmel az éghajlatváltozás ellen – kibírják a strapát?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az éghajlatváltozás megállítása, lassítása érdekében egyre nagyobb szerepet kapnak a megújuló energiák, köztük a napelemek. Hatékonyságuk vitathatatlan, azonban néhány érdekes teszten át kell menniük, amiből most az egyik meg is történt.

Mi idézzük elő a durva teszteket

Nemrégiben többek között Észak-Karolinában is pusztított Florence, a nagy erejű hurrikán. Sajnos az utóbbi években ezek a természeti jelenségek egyre erősebbek, ez pedig éppen a klímaváltozásnak köszönhető, vagyis az emberi tevékenység egyik következménye.

(kép:abc11.com)

A kérdés az, hogy a napelemparkok képesek-e elviselni azt a pusztító erőt, amit a hurrikánok képviselnek. És itt nem csak a szél erejével kell számolni, hanem Florence esetében például extrém mennyiségű vízzel is. Észak-Karolinában most kiderült, mennyit bírnak a napelemparkok.

Miért csak most?

Jogos a kérdés, hogy hogy csak most derült ki hogy bírják-e a gyűrődést a parkok? Hiszen nem ez az első hurrikán. A „teszt” azért ment most végbe, mert az állam napelemkapacitásának jelentős részét az elmúlt két évben telepítették, az Matthew hurrikán elvonulása után.

A parkokat eleve 220 km/h szélre tervezik, így nem is ez volt az igazán nagy gond, hanem az árvíz, mely a Florencet kísérte. Szerencsére azonban a napelemparkok, melyek most már az állam termelésének közel 5%-át adják, elenyésző sérülésekkel úszták meg a viharokat.

(kép:wral.com)

Az érdekes az, hogy a napelemek nem igazán sérültek, és a termelést is csak minimálisan kellett visszafogni, az atomerővűvekkel azonban más volt a helyzet. Az állam két erőműve közül a kissebben alacsony fokozatú vészhelyzet állt elő az árvíz miatt, míg a nagyobb, McGuire erőműben 50%-kal kellett visszafogni a termelést a vihar miatt.

Nagyon úgy tűnik, hogy két út áll előttünk: vagy a megújulók kapnak nagyobb területet, melyek a megváltozott körülményekhez is sokkal jobban alkalmazkodnak, vagy hatalmas összegeket kell költeni a régebbi energiatermelők védelmére. Előbbi esetben az előállt extrém körülmények is idővel szelídülhetnek, utóbbi esetben azonban valószínűleg csak egyre nagyobb és nagyobb összegeket kell a védekezésre szánni.

(lead kép: stormgeo.com)