Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Előttünk a kék jövő – Waterworld élesben

ÉghajlatvízFöldélet
2018. szeptember 24. 12:00
null

A Föld felszínének legnagyobb százalékát víz borítja, így tehát logikus az elképzelés, hogy az alternatív bolygók keresése mellett arra is érdemes időt szánni, hogy elgondolkozzunk azon, vannak-e lehetőségeink a vízen való életre?

Nem is olyan távoli jövő

Ahogyan az is logikus, hogy érdemes kihasználni a Föld felszínének legnagyobb részét, úgy az is értelem szerű, hogy a kezdeti lépések megtételében egy olyan ország is jelen van, ahol a víz, és az azzal való együttélés/küzdelem a történelem és a mindennapok része. Hollandia ugyanis jórészt a tengerszint alatt található, így nem csoda, ha van tapasztalatuk az ilyen területeken.

(kép:seattletimes.com)

A tudósok éppen ezért most egy modell tesztelésébe kezdtek. Az elképzelés szerint olyan úszó szigeteket hoznának létre, melyek a tengeren kínálnának alternatív lehetőségeket a városi élethez, a kikötők, vagy éppen repterek létesítéséhez, ezzel takarítva, illetve sokkal inkább létrehozva teret.

Persze az elképzelést azért megvalósítani nem ennyire egyszerű. A szakemberek 87 egymáshoz kapcsolt háromszögből képzelik el a sziget felépítését, ami ezzel egy 3 négyzetkilométeres területet hozna létre. A városi fejlődés mellett a szigeteken akár mezőgazdasági tevékenységeket is lehetne folytatni.

Modellezik a lehetőségeket

A projekt nem tűnik túl olcsónak, és még annyira az elején tartanak, hogy azt sem tudják pontosan, milyen hatást gyakorolna az építményre a hullámzás, a vihar, vagy éppen az ár-apály tevékenység. Hogy ezt kideríthessék egy 3X8 méteres modellt egy hatalmas tartályban éppen ezekre a körülményekre tesztelnek. Az elképzelés szerint a szigeteket azért nem hagynák csak úgy sodródni a tengeren. A rögzítésük a tengerfenéken és a szárazföldön is megtörténne, emellett természetesen cél az is, hogy a működésükhöz szükséges energiát megtermeljék maguknak.

(kép:theconstructor.org)

Az így létrejövő zöld szigetek alkalmasak lennének arra, hogy egy részét a hatalmas tengerfelületeknek birtokba vehessük, ami legalább egy időre megoldaná a népesedési és élelmezési problémákat. Ám a projekt kezdeti szakaszain még nem léptek túl, így még azt is csak óvatos becsléssel lehet megmondani, hogy mekkora összeget emésztene fel egy – egy ilyen hatalmas építmény elkészítése és működtetése.

(lead kép:myriammahiques.blogspot.com)