Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Elképesztő mennyiségű vizet takarít meg az Emirates!

Éghajlat
2018. szeptember 23. 15:07
null

Nem mindegy az sem, hogyan tisztítunk egy járművet. Főleg akkor, ha egy Boeing 777 vagy egy A380-as a kérdéses tisztitandó jármű!

Gazdaságosan?

A repülőgépeket is le kell mosni. Ennek oka nem csak az, hogy az utasok szépnek, tisztának lássák a gépeket, ezért nem áldoznának rájuk ennyit a társaságok. Az ok ennél banálisabb: a tiszta gépnek jobb az aerodinamikája, kisebb az ellenállása, vagyis kevesebb üzemanyagot fogyaszt, ergo spórolni lehet vele. A kerozin pedig lényegesen drágább, mint a víz, így a mosáshoz már minden adott. A két óriás pedig rengeteg vizet igényel, amikor évente 4-5 –ször lemossák őket.

(kép: tammermatic.com)

A tisztítás természetesen édesvízzel történik, ami komoly pazarlás, bár tény, hogy a szennyezett víz , vagy a tengervíz kárt tenne a gép testében, balesetveszélyessé téve az utazást. Mégis elrettentő adat, hogy egyetlen mosás alkalmával a Boeing 9500, míg az A380-as 11300 liter vizet igényel. Ráadásul a tisztítás alatt a gépen más munkálatokat nemigen lehet végrehajtani, hiszen a legtöbb eszköz vízérzékeny.

Élen az Emirates

A légitársaság híresen figyel a környezetvédelemre. Legújabb kezdeményezésüket a Környezetvédelmi Világnap alkalmából mutatták be. A „drywash” névre keresztelt eljáráshoz nulla, vagy csak minimális mennyiségű vízre van szükség. a folyamat úgy néz ki, hogy folyékony tisztítószert visznek fel a gép felületére, amit azután mikroszálas törlőkendőkkel távolítanak el. A munkát 15 fős csapatok 9-12 óra alatt képesek elvégezni.

Jó oldala a dolognak a nyilvánvaló vízmegtakarítás mellett, hogy a tisztítás közben így elvégezhetőek más műveletek is, hiszen a víz már nem jelent gondot. Bónuszként pedig azt is meg kell említeni, hogy az eljárás következtében egy kosztaszító réteg jön létre, ami azt eredményezi, hogy a „mosást” elegendő évente 2-3 alkalommal elvégezni.

(kép: avionhub.com)

Nem csak itt

Az Emirates légitársaság nem csak abban jár az élen, hogy ezzel a kezdeményezéssel évente több, mint 11000000 liter vizet takarítanak meg. ennek a cégnek van a legfiatalabb repülőflottája, ezzel együtt pedig a legalacsonyabb üzemanyag felhasználása is. Emellett számos területen tesz még lépéseket a cég a környezettudatos működés érdekében, így nem csoda, hogy eddig több, mint 500 kitüntetéssel jutalmazták a cég azon törekvését, hogy kifogástalan szolgáltatást tudjon nyújtani – amibe természetesen beletartozik a környezettudatos működtetés is!

(lead kép: quora.com)

vízrepülőkörnyezet