Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Az Exxon is zöldít, hiszen ez a jövő

Éghajlat
2018. szeptember 24. 15:00
null

Nem elég, hogy zöld energiák kutatásába fektet egy olajcég, még azt is láthatjuk belőle, hogy bizony lassan beteljesednek a sötét jóslatok a ma energiaiparára vonatkozóan.

A megújuló energiák, az alternatív lehetőségek, a zöld megoldások keresése bizony nem olcsó játék. Egy-egy fejlesztéshez nem csak évek, hanem dollármilliók is kellenek, és ezt rendszerint nem a fejlesztők teremtik elő. A támogatók köre azonban tartogat meglepetéseket, és hosszú távú következtetéseket is le lehet vonni az adatokból.

(kép:tripadvisor.com)

Az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy az olyan cégek, mint a Tesla, igen szép összegeket fektet az innovatív zöld technológiák fejlesztésébe. Ez azonban tökéletesen illik a vállalat profiljába, igazából ez az, amit az emberek „elvárnak” Elon Musk-tól. A támogatók között természetesen nagyon vegyes a paletta, és az összegek is, de az utóbbi időben történt egy kis változás, ami bizony mindenki számára egyértelmű üzenetet hordoz.

Jelenleg a világ legnagyobb, a tőzsdén jegyzett olajcége az ExxonMobil. Mi másból is származhatna elképesztő vagyona, mint a fosszilis energiahordozók kitermeléséből és értékesítéséből. Egy ekkora, és ilyen sikeres cég pedig nem fektet olyasmibe, amiből a későbbiek folyamán ne tehetne szert szép haszonra. Most, a vállalat hatalmas összeget, 1 milliárd dollárt fordít arra, hogy a zöld, vagyis a környezetbarát technológiák kifejlesztését támogassa. Jelenleg olyan projekteket támogatnak, mint az algaalapú bioüzemanyag, vagy éppen a szén-dioxidot megkötő, és azt üzemanyaggá alakító cellák.

(kép: ecowatch.com)

Az igazán érdekes ebben a hírben az, hogy hosszú távú következtetéseket is le lehet belőle vonni. Egy ideje már halljuk, igazából évek óta szajkózzák egyes szakemberek, hogy a fosszilis energiahordozók kimerülőben vannak, általuk már nem sokáig tartható fenn a fejlődés. Ezt pedig most már egyértelműen látják az olajóriások is, így a jövő felé, a zöld energiák felé fordulnak. A tisztán üzleti alapú megfontolás azt is kizárja, hogy egyfajta üzletpolitikával, társadalmi szerepvállalással állnánk szemben, hiszen ehhez az 1 milliárdos összeg is egy kicsit magas, ráadásul nem is kap akkora hírverést a KF projekt, mint amekkorát csapna egy PR-os egy ilyen húzás körül.

(lead kép:euobserver.com)

üzemanyagbenzinzöld