Április 28. Vasárnap, Valéria

Az elektromos autó, amit sosem kell tölteni

e-tech
2023. február 13. 08:00
null

Hogyan lehetne megoldani, hogy a közlekedés tiszta, szennyezésmentes, vagy legalábbis sokkal kevésbé szennyező lehessen? Erre a válasz az e-mobilitás - persze csak akkor, ha megújuló forrásból származó energiával számolnunk. De hogyan lehetne megoldani azt, hogy ha már elektromos autóban ülünk, ne kelljen folyamatosan azt számolgatni, mikor kell tölteni az autót és hogy vajon eljutunk-e még a következő töltőig, ami mellesleg horror áron szolgáltatja az energiát.

A válasz nyilvánvalóan az, hogy az autó töltését úgy kell megoldani, hogy az magától, segédeszköz nélkül történjen, amire már most is vannak próbálkozások. A Lightyear 0 már 70 km-es hatótávot ad pluszban, ám sajnos kizárólag napelemmel közlekedni nemigen érdemes vele, hiszen ilyenkor a végsebessége 10 km/h...

Az amerikai Aptera ugyan ezen a vonalon indult el, de az eredményei sokkal jobbak. A koncepcióautójuk, a Launch Edition ugyanis szintén napelemekkel borított, de ha minden rendben alakul, akkor 64 km-es hatótávot ad normál közlekedési tempó mellett. Ez pedig azt jelenti, hogy egy átlagos közlekedő, ha a napon tud parkolni, akkor a töltést is elfelejtheti.

Egyébként az autó tölthető is természetesen, így pedig 600 km feletti hatótávot ad. Cserébe azonban csak két ülés kapott benne helyet, összesen három keréken. Az autó kialakítása szokatlan, azonban légellenállása elképesztően alacsony és ez hatalmas lökést ad a használhatóságának. Olyannyira bíznak a kocsi sikerében, hogy 2023 végére gyártásba is kerülhet. A fantasztikus adatoknak köszönhetően pedig a kialakítása sem fog sokat változni, legalábbis remélhetőleg.

képek és lead kép: couriermail.com.au

örökösautótöltéshatótávnapelemlehetőség