Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Dubaiban felröppent az első elektromos repülő autó

null

Az elektromos autózás terjedése egyre intenzívebb. Ugyanakkor az egyre és egyre több autó a dugókat is növeli, amire még rátesz egy lapáttal az is, hogy a városoknál most már az élhetőség az elsődleges szempont, nem pedig az, hogy minél gyorsabban lehessen bennük autóval közlekedni.

A dugóban vesztegelve így nem is egyszer jut eszünkbe, hogy nagyon kéne a kocsiba az a bizonyos magassági kormány, amit csak berántanánk, az autó felemelkedne, és már nem is jelentene gondot a dugó, de még az utak állapota sem.

A dubai GITEX GLOBAL 2022 kiállításon részt vevő XPENG AEROHT valami ilyesmiben gondolkodhatott, amikor megalkotta az XPENG X2 névre keresztelt járgányát. Természetesen elektromos hajtású gépről van szó, amiben végre benne van az a bizonyos magassági kormány - ezt neked dugó!

A könnycsepp alakú, négy propelleres járgány bizony repülésre termett. Mielőtt azonban nagyon reménykedni kezdenénk, azt tudni kell, hogy valószínűleg messze nem egy olcsó járműről van szó, illetve hatótáv tekintetében sem nagyon lehetünk elájulva. De nem is ez a célja. A most bemutatott autó - repülő hibrid elsődleges célja a jövő lehetőségeinek ízlelgetése. A későbbiekben sem csak a szuper gazdagoknak szánják, mert bár egy városnézésre elegendő a hatótáv, repülési képessége miatt a mentők vagy éppen a tűzoltók és a rendőrök is igen jól ki tudnák használni. Ez azonban egyelőre a jövő zenéje, addig is az X2 kibocsátásmentesen repkedhet Dubaiban - legalábbis amikor erre külön engedélyt kap, hiszen a repülő - guruló autók számára a forgalmi engedély - vagy repülési engedély - kiadása egyelőre bajos lenne...

képek: autoevolution.com

lead kép: shutterstock