Május 23. Csütörtök, Dezső

Autó, mely nem csak zéró emissziós, de a levegőt is tisztítja? Igen!

null

Az elektromobilitás létjogosultsága mostanra megkérdőjelezhetetlen, azonban igaza van azoknak a hangoknak is, melyek rámutatnak, messze vagyunk a karbonsemleges közlekedéstől. Ennek egyik oka, hogy az elektromosság egy jelentős része - mely ezeket a járműveket hajtja - még most is fosszilis forrásokból származik. Ez azonban idővel változni fog, vagyis a technológia mindenképpen előremutató.

A gyártás során keletkező CO2 kiiktatása azonban jelenleg még nem lehetséges, vagyis a teljes karbonlábnyom kiiktatása ilyen módon nem megoldható. Az Eindhoveni Műszaki Egyetem 35 diákja azonban egy érdekes elgondolással élt a témában - ez lett a Zem.

Először is, alkottak egy olyan sportatót, mely simán megállja a helyét kinézetben a versenytársak között is, vagyis büszkén feszíthet benne tulajdonosa az utakon. Ez a jármű azonban amellett, hogy teljesen elektromos, napelemekkel képes tölteni az akkumulátorát, vagyis jelentősen közelebb van a zéró kibocsátáshoz, mint a társai. Ez azonban a gyártás során jelentkező kibocsátásra nincsen hatással.

Hogyan lehetne ezt is kiiktatni? Az autó kasztnija és kerete újrahasznosított, erősített műanyagból készült 3D nyomtatással, a belső tereket pedig vegán bőr - ananászból készült bőr - borítja, így minimalizálva a karbonlábnyomot. De az el nem tűnik...

Ha kiiktatni nem lehet, akkor ellensúlyozni kell - és ez az az újítás, mely igen nagy karriert futhat be. Az autó alján ugyanis CO2 megkötő berendezést helyeztek el, mely ráadásul könnyedén integrálható a ma futó autók karosszériájára is. Egyelőre a megkötés képessége igen alacsony, ráadásul 200 kilométerenként üríteni is kell a szűrőt, ami nem olyan egyszerű - ehhez egy berendezés kell a töltőállomáson. Cserébe azonban az ötlet fejleszthető, nagyságrendekkel megtolható a CO2 leválasztási képesség, és az így begyűjtött gáz ipari felhasználása is előnyös lehet, hiszen például hidrogént lehet belőle előállítani, mely jó eséllyel a környezettudatos közlekedés másik alappillére lehet.

képek és lead kép: tuecomotive.nl