Április 20. Szombat, Tivadar

Napelemes autó, melyet tölteni sem kell? Igen!

e-tech
2022. augusztus 30. 11:00
null

Mindig a töltés, és az arra fordított idő hátráltatja az elektromos autók terjedését. Mára ugyan léteznek extrém gyors töltők is, de a benzin tankolása most is egyszerűbb, gyorsabb, arról nem is beszélve, hogy a benzinkutakon sokkal ritkábban kell sokat várni, a töltők esetében ez sajnos sokszor nem alakul ilyen jól.

kép: news7h.com

Bár már léteznek “napelemes” autók, ezeknél a tiszta energia előállítására használt cellák pusztán pár 10 kilométerrel tudják növelni a hatótávot. Ez bár jó dolog, de tényleges alternatívát nem jelent a töltőállomások kikerülésére. Ezen szeretne változtatni a Sono Motors.

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy egy elektromos autót csak egyszer kell megvennie, és a karbantartást nem számítva más költsége nem lenne vele? Nem kell tölteni, töltőt keresni, sőt, otthoni állomást sem kell kialakítani, mivel az autó napelemei képesek a járgányt feltölteni, teljesen és nem is csak pár kilométer megtételére elegendő energiával.

kép: electrive.com

A cég két verziót dob piacra a Sion névre keresztelt modellből. Az Urban esetében a hatótáv 120 km, míg a nagyobb testvér 250 km megtételére képes. És ehhez a német startup szerint nem kell tölteni sem a járműveket (bár azért erre is van lehetőség, az autó rendelkezik ehhez minden szükséges alkatrésszel). A mérnökök úgy tervezték meg a jármű borítását, hogy a napelemes rendszer ne csak verőfényes napsütésben, hanem borús időben, árnyékban is képes az áramtermelésre, sőt, akkor is ezt teszi, ha a motor nem jár, vagyis, ha egyszerűen csak parkol az autó. A cég ráadásul azt is kiemeli, hogy a hatótávokat az autók éjjeli vezetés esetében is képesek hozni, vagyis nem azért 120 – 250 km a hatótáv, mert a napelemek folyamatosan pótolják az energiát.

kép: electrek.co

lead kép: Sono Motors

autójövőhatótávnapelemenergialehetőség