Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Fellendül a lítiumion-akkumulátorok újrahasznosítása

e-tech
2022. május 22. 11:00
null

Az akkumulátorok újrahasznosítási aránya kifejezetten jó! Sajnos azonban ez az ólom-sav akkumulátorokra igaz, mely például a hagyományos hajtású autókban van jelen. Itt 99%-os újrahasznosítási aránnyal lehet számolni, ami elképesztően jó arány, de nem a környezetvédelem az oka, hanem az, hogy az így visszanyert anyagok újbóli eladása igencsak jövedelmező üzlet.

Hogy milyen arányban hasznosítjuk újra a jelenleg legelterjedtebb lítiumion-akkumulátorokat? Elkeserítően alacsony értékeket kapunk, ha erre a kérdésre keressük a választ. A lítiumot könnyebb és olcsóbb kitermelni, még akkor is, ha ezért cserébe ökológiai és humanitárius katasztrófák sorát kell átélnie a világnak. A pénz az pénz.

Azonban azt is tudni kell, hogy a kereslet egyre hatalmasabb. Az elektromobilitás, az okos kütyük és az energiatárolási lehetőségek egyre szélesebb körű terjedésével és igényével a lítium ára az egekbe szökik. Ez jó a bányavállalatoknak, de nem jó a gyártóknak. Ilyenkor pedig kutatni kezdik a lehetőségeket, honnan lehetne nagyobb tételben olcsón beszerezni az anyagot – nem csak a lítiumot, hanem mangánt, kobaltot, nikkelt, stb. És itt lép be a képbe az újrahasznosítás.

A lítiumion-akkumulátor gyártása mostanra akkora üzlet lett, hogy megéri még a költséges újrahasznosításba is milliókat ölni, mert a profit ennél is klasszisokkal nagyobb. Ez pedig a Földnek nagyon jó hír. Igaz, egyelőre az újrahasznosítás megszervezése, törvényi háttere közel nem olyan jó, mint az ólom-sav akksik esetében, de sokáig már ez sem várat majd magára. Mivel egyre több lítiumos akkumulátort gyártanak, egyre több belőle a már kiszolgált darab is. 2035-re 4 millió tonnára növekszik a kiszuperált akksik mennyisége, ez pedig már bőven megéri az újrahasznosítással való foglalkozást. Jelenleg a világ egyik legnagyobb bányavállalata a Glencore 200 millió dolláros projektet indít, hogy újrahasznosítás révén tudjon még nagyobb mennyiségben értékesíteni a ritka anyagokból. Ráadásul ez a befektetés csak az első lépés, és a vállalat még sok hasonlót, sőt, lényegesen nagyobb volumenűt is tervez, ez pedig a többi vállalat számára is iránymutató lesz.

képek és lead kép: shutterstock

klímalítiumújrahasznosításFöldalapanyagakkumulátor